Dacă ești ca mulți oameni și îți petreci ore în șir privind la Netflix și alte servicii de streaming, ar putea fi util să iei în considerare impactul pe care privitul la televizor îl poate avea asupra creierului tău.
Un studiu publicat în Scientific Reports arată că petrecerea în mod obișnuit a peste trei ore în fața televizorului în fiecare zi ar putea duce la declin cognitiv, mai ales în zona de limbaj și memorie pe termen lung.
Cercetătorii au analizat datele provenite de la 3.662 de adulți cu vârsta de 50 de ani sau mai mult. Participanții au înregistrat cât de mult timp petreceau la televizor zilnic, în timp ce abilitățile lor de raționament și gândire au fost, de asemenea, măsurate.
Autorii studiului au examinat cifrele inițiale privind vizionarea TV din anii 2008 și 2009, apoi au analizat datele legate de cogniție, memoriei și limbaj șase ani mai târziu, în 2014 și 2015.
Au descoperit că, pe parcursul celor șase ani, persoanele care priveau 3,5 ore la televizor în fiecare zi au experimentat un declin mai mare în memoria verbală – independent de alți factori, inclusiv statutul socioeconomic, starea generală de sănătate și depresie.
„Analizele noastre au arătat că, în timp ce adulții care petrec mai puțin de 3,5 ore în fața televizorului pe zi experimentează, în medie, o scădere a memoriei verbale de aproximativ 4 până la 5%, cei care se uită la televizor mai mult de 3,5 ore pe zi experimentează, în medie, o scădere a memoriei verbale de 8 până la 10% în aceeași perioadă”, a declarat autoarea studiului, Daisy Fancourt, cercetător la University College London.
Dr. Fancourt a declarat pentru health.com că acest lucru are legătură cu schimbările rapide în imagini, sunete și acțiuni pe care creierul tău le procesează în timp ce primești pasiv informații.
Nu interacționezi cu ceea ce vezi așa cum ai face când joci un joc video sau cauți ceva online. „Studiile de laborator au arătat că privitul la televizor duce la un creier mai alert, dar mai puțin concentrat. În plus, anumite perioade când te uiți la televizor pot fi stresante, iar stresul este, de asemenea, asociat cu deteriorări ale cogniției”, a spus ea.
„Privitul la televizor timp de mai mult de 3,5 ore pe zi îți fură și din timpul pe care l-ai fi putut petrece cu alte activități cognitiv benefice, cum ar fi jocurile de societate și lectura.”
Problema și mai mare este că privitul la TV nu mai este ceva făcut exclusiv pe televizoarele din sufragerii. S-a mutat pe computere, tablete și telefoanele pe care oamenii le poartă cu ei pe tot parcursul zilei. Iar aceasta este o schimbare semnificativă în societate care ar putea avea efecte de durată.
„Având în vedere schimbările rapide în comportamentele bazate pe ecran în ultimele decenii, aceasta este o problemă cu adevărat importantă”, spune cercetătoarea.
Ea a subliniat, de asemenea, că „folosim instrumente bazate pe ecran precum telefoane, tablete și laptopuri pentru multe lucruri diferite și foarte puține studii privind declinul cognitiv pot face o distincție reală între utilizarea acestor instrumente și tipurile de activități în care oamenii sunt implicați.”
Foto: Shutterstock
Sursa: health.com