Scorțișoara are proprietăți antiinflamatorii, care contribuie la efectele pozitive asupra glicemiei. Prin reducerea inflamației și susținerea sănătății tractului gastrointestinal, scorțișoara poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și poate reduce nivelul glucozei din sânge în cazul pacienților obezi, supraponderali sau prediabetici.
De-a lungul anilor, scorțișoara a fost folosită sub formă de condiment și terapeutic. În Egiptul Antic, scorțișoara era folosită pentru a oferi gust și aromă preparatelor, în timp ce romanii foloseau scorțișoara pentru a trata afecțiunile respiratorii și gastrice. Beneficiile acestui condiment au fost studiate de-a lungul timpului, iar potrivit studiilor, scorțișoara are proprietăți antibacteriene, antidiabetice, antiinflamatorii, antioxidante și chiar anticancerigene.
Mai mult, cercetătorii au descoperit că suplimentele cu scorțișoară ajută la reducerea glicemiei în cazul pacienților obezi, supraponderali sau prediabetici.
În urma unui studiu de patru săptămâni, cercetătorii au urmărit 18 participanți cu prediabet, o afecțiune în care glicemia este permanent crescută și poate duce la apariția diabetului de tip 2 și obezitate.
În primul rând, participanții au fost instruiți să se abțină de la toate produsele care conțin scorțișoară și să urmeze o dietă bogată în carbohidrați simpli. Participanții au urmat această dietă timp de două săptămâni, iar ulterior au fost împărțiți în două grupuri: primul grup a primit tratamentul corespunzător, iar cel de-al doilea placebo.
Fiecărui grup i s-a oferit un total de 16 capsule identice pe care participanții trebuia să le ia la micul dejun și seara la cină. Fiecare capsulă placebo conținea 250mg de maltodextrină sau 4g de maltodextrină zilnic, în timp ce capsulele cu tratament conțineau 4g de scorțișoară.
Scorțișoara este benefică pentru sănătatea tractului gastrointestinal. Bacteriile Bifidobacterium și Lactobacillus sunt bacterii benefice care întăresc funcționarea barierei tractului intestinal și reduce inflamația. Sensibilitatea crescută la insulină este corelată cu reducerea inflamației.
Fiind bogată în antioxidanți ajută la combaterea inflamației și stresului oxidativ, aspecte care ajută la reducerea riscului de boli cronice. Proprietățile sale antimicrobiene luptă împotriva infecțiilor și sprijină sănătatea orală. Mai mult, scorțișoara ajută și la reglarea tensiunii, reducând riscul de boli cardiovasculare.
Foto: envato