5 mituri despre ciocolată și adevărul din spatele lor

  • Publicat:
5 mituri despre ciocolată și adevărul din spatele lor

Ciocolata este unul dintre cele mai iubite deserturi,  pe bună dreptate. Dar, ca orice lucru bun, are și dezavantaje. Poate totuși nu atât de multe pe câte ai crede. Iată 5 dintre cele mai populare mituri despre ea și adevărul din spatele lor:

MIT #1 Ciocolata are un conținut ridicat de cafeină

Adevărul este că ar trebui să mănânci o bucată uriașă pentru a simți efectele unei cești de cafea. O tabletă de  ciocolată cu lapte de 50 g conține 10 mg de cafeină, în timp ce o ceașcă obișnuită de cafea de 225 ml poate avea până la 100 mg. Deci, dacă nu ești foarte sensibil la cafeină, nu ar trebui să îți afecteze somnul. Cu toate acestea, consumul unei mici cantități după cină poate stimula refluxul acid la unele persoane, iar în acest caz nu ar trebui să o mănânci înainte de culcare.

MIT  #2 Ciocolata stimulează dorința sexuală

Nu prea. De-a lungul istoriei a fost asociată cu senzualitatea și sexualitatea, dar acest lucru nu poate avea o justificare medicală biologică. Unele dintre ingredientele sale pot îmbunătăți starea noastră de spirit, iar unele studii mai vechi au legat ciocolata de funcția sexuală, dar nicio cercetare din ultimii ani nu a arătat că îmbunătățește excitarea sexuală.

MIT  #3 Ciocolata neagră este un superaliment

Din păcate, nu prea. Are ingrediente sănătoase, dar nu se ridică la nivelul fructelor și legumelor proaspete în ceea ce privește beneficiile nutriționale. Cacaua este bogată în flavonoide – fitochimicale cu efecte antioxidante, antiinflamatoare și vasodilatatoare, care scad tensiunea arterială. Cu cât procentul de solide de cacao este mai mare, cu atât este mai închisă la culoare este ciocolata și cu atât mai multe flavonoide conține. Dar mai închisă la culoare nu înseamnă că are un conținut scăzut de zahăr, grăsime sau calorii. Ciocolata neagră este o gustare delicioasă, dar nu te baza pe ea pentru beneficiile sale pentru sănătate.

MIT  #4 Îți dorești ciocolată atunci când nivelurile tale hormonale oscilează

Dacă o faci, dorința ta este culturală și psihologică, nu biologică, conform unui studiu din 2017 care a constatat că femeile din culturi occidentalizate erau mai susceptibile să declare că au poftă de ciocolată în jurul menstruației. Dorința ta de ciocolată este reală, dar probabil este declanșată de gândurile tale și consolidată de amintiri fericite.

MIT #5 Persoanele cu diabet ar trebui să o evite 

În sfârșit, ceva ce vrem să auzim: ciocolata neagră are de fapt un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că nu va cauza o creștere nesănătoasă a nivelurilor de zahăr din sânge. Asta nu înseamnă că poți exagera, dar un procent mai mare de solide de cacao înseamnă de obicei mai puțin zahăr adăugat.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult