Ciocolata este unul dintre cele mai iubite deserturi, pe bună dreptate. Dar, ca orice lucru bun, are și dezavantaje. Poate totuși nu atât de multe pe câte ai crede. Iată 5 dintre cele mai populare mituri despre ea și adevărul din spatele lor:
Adevărul este că ar trebui să mănânci o bucată uriașă pentru a simți efectele unei cești de cafea. O tabletă de ciocolată cu lapte de 50 g conține 10 mg de cafeină, în timp ce o ceașcă obișnuită de cafea de 225 ml poate avea până la 100 mg. Deci, dacă nu ești foarte sensibil la cafeină, nu ar trebui să îți afecteze somnul. Cu toate acestea, consumul unei mici cantități după cină poate stimula refluxul acid la unele persoane, iar în acest caz nu ar trebui să o mănânci înainte de culcare.
Nu prea. De-a lungul istoriei a fost asociată cu senzualitatea și sexualitatea, dar acest lucru nu poate avea o justificare medicală biologică. Unele dintre ingredientele sale pot îmbunătăți starea noastră de spirit, iar unele studii mai vechi au legat ciocolata de funcția sexuală, dar nicio cercetare din ultimii ani nu a arătat că îmbunătățește excitarea sexuală.
Din păcate, nu prea. Are ingrediente sănătoase, dar nu se ridică la nivelul fructelor și legumelor proaspete în ceea ce privește beneficiile nutriționale. Cacaua este bogată în flavonoide – fitochimicale cu efecte antioxidante, antiinflamatoare și vasodilatatoare, care scad tensiunea arterială. Cu cât procentul de solide de cacao este mai mare, cu atât este mai închisă la culoare este ciocolata și cu atât mai multe flavonoide conține. Dar mai închisă la culoare nu înseamnă că are un conținut scăzut de zahăr, grăsime sau calorii. Ciocolata neagră este o gustare delicioasă, dar nu te baza pe ea pentru beneficiile sale pentru sănătate.
Dacă o faci, dorința ta este culturală și psihologică, nu biologică, conform unui studiu din 2017 care a constatat că femeile din culturi occidentalizate erau mai susceptibile să declare că au poftă de ciocolată în jurul menstruației. Dorința ta de ciocolată este reală, dar probabil este declanșată de gândurile tale și consolidată de amintiri fericite.
În sfârșit, ceva ce vrem să auzim: ciocolata neagră are de fapt un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că nu va cauza o creștere nesănătoasă a nivelurilor de zahăr din sânge. Asta nu înseamnă că poți exagera, dar un procent mai mare de solide de cacao înseamnă de obicei mai puțin zahăr adăugat.
Foto: Shutterstock