Când vine vorba de produsele de înfrumusețare, probabil vei întâlni o varietate de mărci diferite, multe dintre acestea promovând exact aceleași ingrediente, unul dintre acestea fiind uleiul de argan. Acesta este destul de accesibil și arată, miroase și se simte foarte bine pe piele și în păr, datorită nuanței sale aurii, a aromei de nucă și a texturii lejere.
Datorită conținutului bogat în nutrienți benefici precum vitamina E, acizi grași, scualen și antioxidanți, uleiul de argan poate face minuni pentru pielea și părul tău. Iată cum să-l incluzi în rutina ta de îngrijire:
Uleiul de argan oferă o hidratare intensă pielii, datorită concentrației ridicate de vitamina E. Vitamina E ajută, de asemenea, la întărirea barierei pielii, astfel încât să poată reține mai multă apă. Pentru a sigila hidratarea, se recomandă aplicarea a câteva picături de ulei de argan 100% pur în crema ta de zi.
Datorită proprietăților sale hrănitoare, uleiul de argan poate ajuta, de asemenea, la păstrarea unui aspect mai tânăr al pielii tale. Atunci când vorbim despre subțierea pielii pe măsură ce îmbătrânim, pierdem atât colagenul (elementele de construcție ale pielii), cât și elasticitatea (capacitatea pielii de a reveni după ce a fost întinsă), ceea ce duce la apariția ridurilor. Când este utilizat topic, uleiul de argan îmbunătățește elasticitatea pielii.
Dacă suferi de hiperpigmentare sau pete maronii pe piele cauzate de hormoni, îmbătrânire sau ani de expunere la soare, uleiul de argan poate contribui la îmbunătățirea și iluminarea tonului pielii tale. Acesta conține tocoferoli (compusuri de vitamina E) care pot inhiba producția excesivă de pigment din pete sau cicatrice.
Dacă te confrunți cu o piele grasă sau predispusă la acnee, adăugarea a și mai mult ulei nu este probabil prima ta opțiune. Cu toate acestea, s-ar putea să ajute mai mult decât crezi. Un studiu de mici dimensiuni a arătat că aplicarea topică a uleiului de argan de două ori pe zi timp de patru săptămâni a fost asociată cu reducerea sebumului (adică a uleiului). Acest lucru înseamnă că ar putea, teoretic, să contribuie la reducerea porilor blocați și a acneei. Aplică-l pe o dischetă de bumbac curată, șterge-ți fața cu ea și apoi continuă cu un demachiant delicat.
Deoarece uleiul de argan este atât de hidratant, poate fi un balsam sau o mască excelentă pentru părul tău. Moleculele acestuia sunt mai mici decât ale altor uleiuri, așa că este mai ușor să pătrundă în cuticulele părului, ceea ce va face ca părul să fie mai moale și mai ușor de pieptănat și coafat.
Poți folosi ulei de argan pur sau poți opta pentru o mască de păr cu acest ingredient. Aplic-o pe părul umed și curat și lăs-o să acționeze cel puțin 20 de minute. Pentru cele mai bune rezultate, pune o cască de duș în timp ce acționează pentru a bloca umiditatea. Clătește bine.
Pentru cei care se confruntă cu coji și mătreață, uleiul de argan are beneficii antiinflamatoare și nici nu va înfunda porii, ceea ce poate duce la deteriorarea foliculilor de păr. Pentru a-l folosi ca tratament, pune câteva picături pe degete și masează ușor scalpul, acțiune ce va stimula circulația sângelui. Ideal ar fi să lași să acționeze peste noapte înainte de a-l clăti dimineața.
Vitamina E și acizii grași din uleiul de argan protejează de fapt părul și scalpul împotriva daunelor cauzate de uneltele de coafare. Pentru a-ți proteja părul în timpul uscării, îndreptării sau ondulării, se recomandă aplicarea câtorva picături de ulei de argan simplu pe părul umed sau uscat înainte și după coafare.
Sursă foto: Shutterstock