De ce îți înrăutățește ploaia simptomele alergiilor?

  • Publicat:
De ce îți înrăutățește ploaia simptomele alergiilor?

Sosirea primăverii înseamnă temperaturi mai ridicate, iarbă verde și plante înflorite – o schimbare binevenită după o iarnă lungă. Dar dacă suferi de alergii, s-ar putea să nu fii atât de încântat, deoarece schimbările sezoniere pot duce la ochi iritați, lăcrimare, strănut și dificultăți de respirație.

Crezi că ploile de primăvară vor contribui la înlăturarea polenului? Nu chiar. Conform medicilor, ploaia poate înrăutăți simptomele alergiilor. Iată cum și ce poți face în această privință:

Cum înrăutățește ploaia simptomele alergiilor?

Inițial, o ploaie de primăvară poate părea un lucru bun: polenul care este în aer se poate lipi de picături de ploaie și să fie literalmente spălat din aer.

Dar ploaia poate și să spargă bucăți de polen pe sol, răspândindu-le mai departe. Boabele de polen pot să se spargă în particule mici care rămân în aer pentru destul de mult timp. Acestea pot pătrunde adânc în nas și plămâni și pot provoca simptome de alergie.

Ploaia poate face, de asemenea, indirect, ca numărul de tipuri de polenuri să fie mai mare, hrănind plantele care îl eliberează în aer. 

Ploaia și vremea caldă stimulează toate plantele care înfloresc, ducând la o creștere a cantității de polen, deci, la înrăutățirea simptomelor celor care suferă de alergii. 

Pentru cât timp vor fi simptomele alergiilor mai rele după ploaie?

Cel mai probabil, vei experimenta o înrăutățire a simptomelor timp de până la 12 ore după ce ploaia se oprește, în funcție de condițiile de vânt. Perioadele cu condiții meteo nefavorabile pot crește acest interval și până la o săptămână.

Ce poți face pentru a atenua simptomele de alergie?

Este necesar să iei aceleași măsuri pe care le-ai lua în zilele cu concentrații ridicate de polen. Iată cum să-ți ții simptomele de alergie sub control:

  • Ține ferestrele închise. Acest lucru va contribui la păstrarea polenului în afara casei tale.
  • Pornește aerul condiționat. Acest lucru ar trebui să ajute la filtrarea oricărui tip de polen care ar putea persista în aer și mențină o temperatură confortabilă fără a fi nevoie să deschizi ferestrele.
  • Stai înăuntru când plouă. Este important să rămâi în casă în timpul ploilor, deoarece fragmentele de polen sunt eliberate imediat în aer.
  • Ia-ți medicamentele pentru alergie. Fie că este vorba de un medicament cu acțiune prelungită sau unul destinat ameliorării rapide, asigură-te că iei medicamentul pentru alergie conform prescripției medicului.
  • Poartă mască. Se pare că masca pe care o purtai pentru a reduce răspândirea COVID-19 te poate ajuta și să te protejezi de particulele de polen din aer.
  • Pune-ți ochelari de soare. Purtatul ochelarilor de soare te poate ajuta să eviți polenul în ochi și pe față.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult