Versatilă și cu un profil nutrițional excepțional, varza kale se numără pe lista superalimentelor. Nutrienții cheie pe care îi conține sunt vitamina C, calciul, glucozinolații și antioxidanți precum beta-carotenul, luteina și zeaxantina. Varza kale conține, de asemenea, cantități suficiente de vitamina K, o vitamină solubilă în grăsimi care ajută la coagularea sângelui și la sănătatea oaselor. Datorită conținutului său de vitamina K, persoanele care iau anumite medicamente anticoagulante își pot pune întrebarea dacă ar trebui să evite consumul de varză kale și alte alimente bogate în vitamina K din cauza interacțiunilor de tip medicament-nutrient.
Anticoagulantele sunt adesea prescrise persoanelor care suferă de boli de inimă sau au probleme cu vasele de sânge, fibrilație atrială, sunt expuse riscului de cheaguri după intervenții chirurgicale sau au suferit o intervenție de înlocuire a valvei cardiace, un atac de cord sau defecte congenitale ale inimii. IMPORTANT! Nu toate anticoagulantele interacționează cu vitamina K.
Vitamina K este una dintre cele patru vitamine solubile care se regăsesc în grăsimi și joacă un rol esențial în coagularea sângelui și sănătatea oaselor. Vitamina K ajută la sintetizarea diferitelor proteine, cum ar fi protrombina. Fără suficientă vitamina K, acești factori nu sunt activați, iar procesul de coagulare este afectat. De exemplu, atunci te tai vitamina K sintetizează proteinele care ajută la coagularea sângelui pentru a opri sângerarea.
Varza kale conține cantități suficiente de vitamina K. 250g de varză kale crudă conțin 80 de micrograme de vitamina K sau aproximativ 66% până la 89% din aportul zilnic recomandat. Și cercetările arată că varza kale gătită poate crește conținutul de vitamina K deoarece căldura determină eliberarea vitaminei K. Din acest motiv, persoanele care iau aceste medicamente ar putea să creadă că ar trebui să evite varza kale și alte alimente bogate în vitamina K. Cu toate acestea, problema apare atunci când consumăm în cantități mari.
Foto: shutterstock
Surse: