Relațiile toxice pot fi de multe feluri, dar, cel mai des, când vorbim despre asta, ne referim la o relație romantică între două persoane.
Se poate întâmpla ca unul să aibă un comportament care să submineze libertățile celuilalt. Dar, de cele mai multe ori, se întâmplă ca unul dintre cei doi să-și exercite puterea asupra celuilalt prin exploatarea nesiguranțelor lui.
A rămâne într-un cuplu toxic care nu îți aduce nimic bun, nu reprezintă nici pe departe un gest de eroism. Ba din contră, poate fi mai degrabă un gest de lașitate din partea ta.
O relație toxică este caracterizată prin comportamente, acțiuni și atitudini dăunătoare, care îți dezechilibrează sănătatea emoțională, ca de pildă:
Citește și: Relație toxică sau mirajul marii iubiri? Semne care ar trebui să te facă să-ți deschizi ochii
Dacă ai reușit să te rupi de o astfel de relație, ei bine, va dura să procesezi toate cele trăite. Trebuie să îți găsești lucruri de făcut și fără presiuni sau comentarii de genul „Nu-ți face griji, o să găsești persoană potrivită” sau „Vreau să te prezint cuiva”. În plus, e foarte important să elimini orice contact cu fostul partener sau măcar să îl limitezi (pentru că e mai greu să îl retezi, în special dacă sunt și copii la mijloc).
De cele mai multe ori, cei care au ieșit din relații toxice trebuie să lucreze la reconstruirea identității, a stimei de sine. Să înțeleagă că doar pentru că au fost în anumite situații, nu înseamnă că sunt slabi sau că nu merită o șansă la fericire.
Citește și: 6 întrebări pe care să ți le pui după ce ieși dintr-o relație toxică: pastila de psiho
FOTO: Shutterstock