Cele mai periculoase efecte adverse date de paracetamol. Îl iei să te simți mai bine, dar declanșezi alte boli

În continuare vei descoperi care sunt cele mai periculoase efecte date de paracetamol, mai ales dacă este administrat în exces.
  • Publicat:
Cele mai periculoase efecte adverse date de paracetamol. Îl iei să te simți mai bine, dar declanșezi alte boli
5 cele mai periculoase efecte date de paracetamol. Îl iei să te simți mai bine, dar declanșezi alte boli

Atunci când ne confruntăm cu dureri sau poate chiar primele semne de răceală, mulți dintre noi ne punem baza în paracetamol, dar câți știm cu adevărat ce efecte adverse periculoase poate da? Ei bine, nu trebuie să facem abuz de paracetamol și nu, nu trebuie să-l administrăm la primul strănut, la primul semn de boală sau la prima durere, pentru că poate deveni un real pericol pentru sănătatea noastră. În continuare vei descoperi care sunt cele mai periculoase efecte date de paracetamol.

Cercetările arată că utilizarea excesivă a acestui medicament comun pentru durere, ar putea crește riscul de afecțiuni grave de sănătate, precum tensiunea arterială ridicată, accident vascular cerebral și boli cardiace. Dar administrarea analgezicelor precum paracetamolul pe termen lung ar putea cauza propriul set de efecte secundare neplăcute, care variază de la reacții alergice periculoase la afectarea ficatului și a rinichilor.

Utilizarea excesivă a medicamentului pentru durere ar putea, de asemenea, să crească tensiunea arterială și astfel te poți confrunta cu un atac de cord sau accident vascular cerebral.

Creșterea tensiunii arteriale

Paracetamolul tinde să fie sugerat ca alternativă mai sigură la o altă clasă de analgezice numite medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), care sunt cunoscute pentru creșterea tensiunii arteriale și a riscului de boli de inimă. Un studiu realizat de Universitatea din Edinburgh în 2022 a stabilit o legătură îngrijorătoare între utilizarea regulată a paracetamolului și creșterea tensiunii arteriale.

Studiul a implicat 110 pacienți cu antecedente de hipertensiune arterială cărora li s-a prescris un gram de paracetamol de patru ori pe zi, o doză adesea prescrisă pacienților cu dureri cronice, sau o pastilă placebo timp de două săptămâni. În doar acele două săptămâni, participanții care luau paracetamol au înregistrat o creștere semnificativă a tensiunii arteriale, rezultatele fiind publicate în jurnalul Circulation.

Această creștere a fost similară cu cea observată cu AINS și ar putea crește riscul de boli de inimă sau accident vascular cerebral cu aproximativ 20%, au declarat experții. Aceștia au recomandat ca persoanele cu o prescripție pe termen lung pentru analgezice, utilizate în mod obișnuit pentru tratamentul durerilor cronice, să opteze pentru cea mai mică doză eficace, pentru cel mai scurt timp posibil.

Atac de cord și accident vascular cerebral

Nu numai persoanele cu tensiune arterială ridicată trebuie să fie atente atunci când își administrează paracetamolului prea des. Anumite variante de tablete de paracetamol cu un ingredient ascuns ar putea fi periculoase dacă sunt luate pe termen lung, sugerează cercetările.

Sodiul, unul dintre principalele componente ale sării, este adesea folosit pentru a ajuta varietățile efervescente de medicamente precum paracetamolul să se dizolve în apă. Dar fiecare tabletă solubilă conține cantități mari de sodiu. Dacă o persoană ar lua doza zilnică maximă de paracetamol efervescent, ar depăși doza zilnică maximă de 2g de sodiu recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.

Cercetătorii de la Universitatea Centrală de Sud din China au descoperit că administrarea regulată a paracetamolului cu sodiu poate crește riscul unei persoane de a suferi un atac de cord, accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă, indiferent dacă suferă deja de hipertensiune sau nu.

Reacții alergice

Conform NHS, paracetamolul foarte rar provoacă efecte secundare dacă este luat la doza corectă. Dar în cazuri rare, unele persoane ar putea suferi o reacție alergică gravă numită anafilaxie după administrarea pastilelor. Se recomandă să sunați la 112 dacă experimentați următoarele simptome ale unei reacții alergice severe după ce ați luat paracetamolul:

  • Buzele, gura, gâtul sau limba devin brusc umflate
  • Respirați foarte repede sau aveți dificultăți în respirație (puteți deveni foarte șuierător sau puteți simți că vă sufocați sau că vă luptați pentru aer)
  • Gâtul se simte strâns sau aveți dificultăți la înghițire
  • Pielea, limba sau buzele vi se înroșesc, devin cenușii sau palide (dacă aveți piele închisă la culoare sau măslinie, acest lucru poate fi mai ușor de văzut pe palmele mâinilor sau pe tălpile picioarelor)
  • Deveniți brusc foarte confuz, adormit sau amețit
  • Vă apare o erupție care este umflată, prezintă mâncărime sau este plină de vezicule
  • Dacă cineva leșină și nu poate fi trezit este un alt semn de alarmă.

În privința copiilor, sunați la 112 dacă devin îi vedeți mai moi sau nu răspund așa cum fac de obicei, le poate fi dificil să-și ridice capul, acesta poate cădea într-o parte, înapoi sau în față, sau pot avea dificultăți la concentrare.

Afectează ficatul și a rinichii

Administrarea de prea mult paracetamol este, de asemenea, asociată cu afectarea ficatului și a rinichilor, conform NHS. Mai merită menționat că se recomandă ca persoanele care au probleme cu ficatul sau rinichii sau probleme cu alcoolul, cum ar fi abuzul de alcool pe termen lung, să ceară sfaturi de la un medic sau farmacist înainte de a lua paracetamol.

Tulburări ale sângelui

Un alt efect secundar rar al paracetamolului sunt tulburările sângelui precum trombocitopenia și leucopenia, scrie NHS. Trombocitopenia înseamnă că aveți un nivel scăzut de trombocite în sânge. Trombocitele ajută la coagularea sângelui, prin urmare, mai puține trombocite ar putea preveni coagularea sângelui după o leziune și ar putea duce la sângerări prelungite din tăieturi.

Leucopenia este o afecțiune în care organismul nu are suficiente globule albe care luptă împotriva bolilor, numite leucocite, în sânge.

Paracetamolul: Care este doza recomandată?

Paracetamolul se întâlnește în doze diferite și forme diferite:

  • Comprimate- 500mg sau 1g
  • Capsule – 500mg
  • Sirop (soluție orală)- 120mg, 250mg sau 500mg în 5ml
  • Pulbere pe care o adăugați în apă și o beți
  • Supozitor- 60mg până la 1g

Paracetamol pentru adulți:

Adulții pot lua două comprimate de 500mg de până la patru ori în 24 de ore. Trebuie să așteptați cel puțin patru ore între doze. Nu luați mai mult de opt comprimate în 24 de ore. Dacă luați paracetamol pentru o durere de scurtă durată precum o durere de cap, s-ar putea să nu aveți nevoie să îl luați decât pentru o zi sau două. Prea mult paracetamol poate cauza leziuni hepatice.

Paracetamol pentru copii:

Nu ar trebui să-i dați copilului mai mult de patru doze de paracetamol în 24 de ore, fie că este vorba de un comprimat sau sirop. Siropul pentru sugari, uneori numit „sirop pentru juniori”, este pentru copii sub șase ani. O doză de 5 ml conține 120mg de paracetamol.

Acestea sunt dozele pe care trebuie să le administrați copiilor:

  • 3 până la 5 luni- 2,5 ml
  • 6 până la 23 de luni- maxim 5 ml
  • 2 până la 3 ani- 7,5 ml
  • 4 până la 5 ani- 10 ml
  • Șase plus (6+) sirop este pentru copii cu vârsta de șase ani și mai mari. O doză de 5 ml conține 250 mg de paracetamol.
  • 6 până la 7 ani- 5 ml
  • 8 până la 9 ani- 7,5 ml
  • 10 până la 11 ani- 10 ml

În ceea ce privește comprimatele, ele vin de obicei ca 500mg sau 250mg pentru copii. Acestea sunt dozele recomandate de NHS pentru aceștia:

  • 6 până la 7 ani- 250mg
  • 8 până la 9 ani- 375mg
  • 10 până la 11 ani – 500mg
  • 12 până la 15 ani- 750mg
  • 16 până la 17 ani- 1g

Foto: shutterstock

Surse:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult