Parodontoza este o afecțiune cu care se confruntă până la 90% din populația României și ale cărei urmări pot duce până la pierderea dinților. Chiar dacă această afecțiune poate fi transmisă pe cale ereditară, de cele mai multe ori, igiena dentară fără rigurozitate și absența igienizărilor profesionale în cabinetele de medicină dentară sunt principalii factori care susțin apariția parodontozei.
În cele ce urmează, vom subiecte precum simptomele bolii parodontale care ar trebui să ne trimită la medicul stomatolog, tehnologii noi în tratarea acestei afecțiuni dar și care sunt pașii recomandați pentru recuperarea în urma tratamentului bolii parodontale.
Sângerarea gingivală în timpul periajului ar trebui să trimită pacientul de urgență în cabinetul stomatologic. Este unul dintre cele mai clare și importante semne pe care ni le transmite corpul și nu ar trebui, sub nicio formă, ignorat. Totodată, printre simptomele bolii parodontale în primele stadii se mai numără respirația urât mirositoare (halena) și schimbarea culorii gingiei.
Având în vedere că parodontoza este o boală infecțioasă care afectează până la 90% dintre români, sunt șanse ridicate să ne confruntăm cu această afecțiune. Pentru a o identifica în stadiile incipiente, recomand cu tărie controalele periodice la medicul stomatolog, cel puțin o dată la șase luni.
Un astfel de control ar trebui să cuprindă o anamneză clinică, un status radiologic al tuturor dinților dar și o igienizare profesională care cuprinde un detartraj cu ultrasunete, air flow și un periaj profesional.
Statusul radiologic este extrem de important pentru că ne arată pierdea osoasă în cazul pacientului parodontopat, dar și a elementelor care pot determina apariția bolii parodontale cum ar fi: lucrări protetice incorect adaptate, carii dentare profunde cu afectarea radiculară etc.
Folosirea laserelor prezintă avantaje majore în completarea clasică a tratamentului parodontal. Printre cele mai importante dintre acestea se numără exactitatea cu care laserul acționează asupra țesuturilor moi și dure, precum și confortul pacientului, cu posibilitatea efectuării procedurii de către medic fără anestezie dentară.
Totodată, acidul hialuronic ajută la reatașarea ligamentelor parodontale și a regenerării gingivale. De asemenea, injectarea cu I-PRF, varianta mai lichidă a A-PRF-ului, elimină durerile datorită componentei autologe din plasma proprie și, de asemenea, oprește sângerările gingivale.
Bolile cronice cardiovasculare sunt în strânsă legătură cu infecțiile de la nivelul cavității orale; infecțiile de cauză odontogenă pot intra în circuitul sanguin și, astfel, pot crește riscul de endocardită bacteriană. Tocmai de aceea, pacienților care urmează intervenții cardiovasculare le este recomandat consultul stomatologic pentru îndepărtarea tuturor infecțiilor, cariilor dentare și a tartrului supra și subgingival.
Recuperarea după tratamentul parodontal poate varia în funcție de severitatea afecțiunii tratate și de modalitatea de tratament utilizată. În general, pacientul este chemat la patru luni pentru o nouă igienizare și evaluarea situației clinice, iar la 6-8 luni după tratament se vor reface investigațiile radiologice și testul bacteriologic, pentru a fi comparate cu situația inițială.
Pentru asigurarea unei recuperări complete și pentru prevenirea recidivării parodontozei, este important ca pacienții să fie dedicați și să urmeze cu atenție recomandările medicului stomatolog. Printre acestea se numără:
Foto: shutterstock