Relația posibilă dintre creatină și căderea părului este o problemă de îngrijorare pentru mulți bărbați care o consumă sau au consumat-o că supliment alimentar pentru a îmbunătăți performanța fizică. Dar, administrarea creatinei provoacă căderea părului? Aflăm în rândurile ce urmează.
Creatina este un aminoacid, un compus organic care constituie componentele de bază pentru alcătuirea proteinelor, un supliment nutrițional și sportiv popular.
O parte din aceasta este luată din alimente, o altă parte este produsă de corpul nostru. Cu toate acestea, pentru a maximiza depozitele de creatină musculară, acest lucru nu este deloc suficient. Și trebuie să suplimentăm. Cu atât mai mult cu cât facem antrenamente zilnice.
Un studiu din 2009 a investigat efectele unei perioade de încărcare a creatinei timp de o săptămână, urmată de două săptămâni de suplimentare de întreținere, asupra nivelului de androgeni din sânge la jucătorii de rugby în vârstă de 18 – 19 ani. În urma cercetării, s-a constatat o creștere semnificativă a DHT-ului, hormonului derivat din testosteron.
Dacă ne uităm la relația dintre DHT și căderea părului, nu există nicio lucrare avizată conform căreia atunci când hormonul DHT crește în organism, părul cade. Pentru că această situație diferă de la persoană la persoană în funcție de structura genetică. Cu toate acestea, în unele studii, dihidrotestosteronul se poate lega de anumiți receptori hormonali din foliculii de par.
Prin urmare, putem concluziona că atâta timp cât nu avem noi dovezi științifice, nu putem confirmă că există o conexiune: deci (din câte știm) creatina nu provoacă căderea părului. Da, poate există o tendință mai mare la căderea părului dacă există o predispoziție genetică la hormonul DHT.
Retenția de apă. Creatină poate provoca retenție de apă, care poate duce și la creșterea temporară în greutate. Există îngrijorări că retenția de apă poate duce la lucruri precum deshidratare și crampe.
Probleme cu rinichii. Au fost semnalate îngrijorări în ceea ce privește rinichii, însă atenție! nu rinichii persoanelor perfect sănătoase.
CONCLUZIE
Potrivit Societății Internaționale pentru Nutriție Sportivă, creatina este sigură atunci când este administrată în doze adecvate.
Citește și: Creatina, substanța care dezvoltă mușchii și ar putea ajuta contra Alzheimer și depresiei