Cancerul vaginal: cauze, diagnostic, tratament, recuperare

Cancerul vaginal reprezintă doar 1%-2% dintre toate cancerele ginecologice, fiind astfel o formă rară de cancer la nivelul vaginului.
Cancerul vaginal: cauze, diagnostic, tratament, recuperare
Cancerul vaginal: cauze, diagnostic, tratament, recuperare

Cancerul vaginal reprezintă doar 1%-2% dintre toate cancerele ginecologice, fiind astfel o formă rară de cancer la nivelul vaginului. Mai multe despre acest tip de cancer ne vorbește Prof. Dr. Gheorghe Peltecu, medic primar în obstetrică-ginecologie, specializat în chirurgie ginecologică oncologică, chirurgie laparoscopică și chirurgie oncologică mamară.

CSID: Cât de frecvent este cancerul vaginal?

Prof. Dr. Gheorghe Peltecu: Cancerul vaginal primar este cel mai rar cancer genital. Este întâlnit mai frecvent ca și cancer secundar, adică extins de la organele vecine: col, endometru, vulvă, ovar sau de la organe la distanță (sân, colon, rinichi). Frecvența cancerelor vaginale primare este de 1 caz de cancer vaginal la 100.000 femei. Concret, în jur de 1%-2% din toate tumorile canceroase feminine sau aproximativ 80% din cancerele vaginale sunt metastatice.

Cele mai multe cancere vaginale, aproximativ 80%, se dezvoltă celulele scuamoase (asemănătoare pielii) din mucoasa vaginală, iar altele din celulele glandulare ale mucoasei vaginale. La nivelul vaginului pot apărea și tumori foarte rare cum este melanomul. Este un cancer întâlnit mai ales în țările cu un nivel socio-economic ridicat.

CSID: Care este cauza cancerului vaginal ?

Prof. Dr. Gheorghe Peltecu: Cele mai multe cazuri de cancer vaginal sunt corelate cu infecția HPV cu tulpini de risc înalt, și vorbim aici de 80% din cazuri. Această corelație reiese din studii epidemiologice. În țările cu un program puternic de prevenție prin vaccinare și de depistare precoce a cancerului de col uterin prin screening, incidența cancerului vaginal este scăzută sau în declin. Infecția HPV poate afecta concomitent colul și vaginul, de aceea se impune o examinare atentă a întregii zone genitale (col, vagin, vulvă, regiunea perianală).

Sunt studii care arată că există un risc de cancer vaginal, vulvar sau anal, după tratamentul chirurgical al unor leziuni precanceroase ale colului uterin (CIN 2-3). Acest risc poate să se mențină chiar și la 25 de ani de la tratamentul leziunii colului uterin. De aceea aceste femei trebuie urmărite și pentru acest risc.

CSID: Cum se poate cunoaște extensia cancerului vaginal?

Prof. Dr. Gheorghe Peltecu: Majoritatea cancerelor vaginale primare apar în porțiunea superioară a vaginului sub forma unei leziuni proeminente, sângerândă la atingere sau a unei ulcerații. Debutul în porțiunea superioară a vaginului sugerează o posibilă corelație cu infecția HPV care afectează cel mai frecvent colul uterin.

Cancerul vaginal poate fi diagnosticat în prezența unui col uterin perfect sănătos. De multe ori însă, cancerul vaginal apare la câțiva ani după o histerectomie totală făcută pentru o afecțiune uterină benignă sau malignă, ceea ce poate ridica suspiciunea unei leziuni vaginale precanceroase care există deja, nefiind evidentă. În unele cazuri, cancerul vaginal care apare în porțiunea superioară a vaginului poate fi o recidivă a unui cancer de col uterin operat, dar și a unei leziuni precanceroase a colului uterin operată (CIN 2-3). Controlul periodic este esențial pentru depistarea precoce.

Radioterapia efectuată în regiunea pelvisului pentru cancere genitale (corp uterin) sau non-genitale, este bănuită că ar putea produce cancer vaginal.

Cancerele din porțiunea inferioară a vaginului pot reprezenta o extindere a unui cancer vulvar. Diagnosticul cancerului vaginal se stabilește prin biopsia leziunii vaginale. Extensia sa se evaluează prin consult ginecologic și prin investigații imagistice (ecografia ganglionilor de la încheietura coapsei, imagistica prin rezonanța magnetică și tomografia computerizată a pelvisului și abdomenului).

Prof. Univ. Dr. Peltecu Gheorghe
Prof. Univ. Dr. Peltecu Gheorghe

CSID: Ce investigații sunt necesare atât pentru diagnostic, cât și pentru a stabili schema de tratament, în funcție de stadializarea cancerului?

Prof. Dr. Gheorghe Peltecu: Cancerul vaginal este cel mai rar cancer ginecologic. Are același model de abordare diagnostică ca și cancerul vulvar, adică examen clinic, biopsie, tomografie computerizată. El poate fi primitiv vaginal sau poate fi o metastază a unui cancer de col uterin, endometru, ovar. Cancerul vaginal este dominant indus de infecția HPV.

CSID: Cum se trateaza cancerul vaginal ?

Prof. Dr. Gheorghe Peltecu: Tratamentul cancerului vaginal este complex și depinde de dimensiunea tumorii și localizarea ei precum și de stadiul bolii. În cazul tumorilor mici, limitate la vagin, este recomandată intervenția chirurgicală. Aceasta constă în extirparea tumorii, cu țesut sănătos în jurul ei, verificat microscopic postoperator.

Dacă tumora este situată în porțiunea superioară a vaginului, în apropierea colului uterin, se poate recurge la extirparea uterului și a porțiunii vaginale ce conține tumora, bineînțeles atunci când femeia nu este preocupată de păstrarea fertilității. Când tumora este situată în porțiunea medie a vaginului și este operabilă se poate face extirparea vaginului în totalitate.

Dacă tumora este întinsă și extinsă la structurile vecine vaginului (stadiul II de boală) se preferă radioterapia externă pe cale abdominală asociată cu iradierea vaginală, numită și brahiterapie. Folosirea radioterapiei poate fi limitată dacă pacienta a avut o iradiere pelvină în antecedentele recente, pentru o altă afecțiune malignă. În aceste situații se poate recurge la chimioterapie urmată de chirurgie.

Intervenția chirurgicală vaginală va fi asociată și cu investigația stării ganglionilor de la baza coapsei și a celor din pelvis. Evaluarea acestora se face ecografic sau prin rezonanță magnetică și atunci când sunt suspecți se va face biopsia lor. Dacă prezintă metastaze, opțiunile sunt extirparea celor inghinali sau radioterapia celor pelvini.

Într-un număr foarte mic de cazuri, atent selecționate se poate recomanda exenterația pelvină, adică extirparea vaginului împreună cu organele vecine invadate, rect sau vezică sau amândouă. Este o operație cu riscuri foarte mari și care afectează profund calitatea vieții pacientei.

CSID: Este vindecabil cancerul vaginal?

Prof. Dr. Gheorghe Peltecu: Prognosticul cancerului vaginal depinde de stadiul bolii (dimensiunile tumorii și extinderea la organele vecine și ganglionii limfatici), de tipul de cancer, de starea generală a pacientei și bolile sale asociate și de eficiența tratamentului.

Se consideră că pentru stadiul I de boală, adică o tumoră mai mică de 2 cm, limitată la vagin, supraviețuirea la 5 ani după tratament este de 84%. Pentru stadiul II, atunci când tumora este extinsă la structurile vecine vaginului, dar nu până la pereții pelvisului, supraviețuirea la 5 ani după tratament este 75%, iar în stadiul III, când este extinsă până la pereții pelvisului, este de 57 %.

CSID: Ce presupune recuperarea în urma tratamentului? La ce ar trebui să se aștepte pacienta?

Prof. Dr. Gheorghe Peltecu: Cancerul vaginal primar se poarte trata chirurgical când este situat în porțiunea superioară a vaginului, sau în porțiunea inferioară. Tratamentul chirurgical constă în extirparea leziunii împreună cu uterul în cazul localizării superioare sau în extirparea leziunii pentru cele inferioare. Tratamentul chirurgical este urmat, după caz, și de chimioterapie și apoi de iradiere vaginală (brahiterapie), dar și pelvină. Cancerele din porțiunea medie a vaginului sunt tratate prin radio-chimioterapie.

CSID: Cum arată viața pacientei cu cancer vaginal? Care sunt responsabilitățile ei astfel încât vindecarea să fie 100%?

Prof. Dr. Gheorghe Peltecu: Pentru remedierea acestor traume se încearcă operații plastice de creare a unui nou vagin, fără ca rezultatele să fie satisfăcătoare, intervențiile având și riscuri deloc neglijabile.

CSID: De câte tipuri poate fi cancerul vaginal?

Prof. Dr. Gheorghe Peltecu: Cancerul vaginal primitiv este dominant produs de infecția HPV (80%) și poartă numele de carcinom scuamos. Pot exista și carcinoame glandulare și melanoame. Vaginul poate fi sediul unor metastaze ale altor cancere genitale (endometru, ovar, col).

CSID: Cum arată viața pacientei vindecate de cancer? La cât timp trebuie să revină la medic și ce investigații sunt necesare astfel încât să prevină o recidivă?

Prof. Dr. Gheorghe Peltecu: Viața unei femei vindecate de cancer vaginal este normală, cu excepția vieții sexuale care provoacă inițial mari frustrări, iar apoi resemnare. Consilierea psihologică este mai necesară decât în celelalte boli oncologice ginecologice.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Prof. Univ. Dr. Peltecu Gheorghe - medic primar obstetrică-ginecologie
Sunt medic primar în obstetrică-ginecologie, profesor universitar la UMF "Carol Davila" și doctor în științe medicale. Am peste 35 de ani de experiență medicală, iar în ultimii 25 de ani m-am specializat în chirurgie ginecologică oncologică, chirurgie laparoscopică și chirurgie oncologică ...
citește mai mult