Dieta carpato-danubiană are beneficii superioare regimului mediteranean, devenit foarte popular pe continent în ultimii ani, însă prea puțini știu ce este aceasta și care sunt alimentele care trebuie consumate.
Dieta carpato-danubiană are la bază principiile dietei mediteraneene, dar cu produse românești. Despre dieta carpato-danubiană se vorbește de trei-patru ani, însă, până în prezent, aceasta a fost insuficient mediatizată și puțini cunosc efectele benefice pe care le poate avea.
Regimul a pornit de la medicul și nutriționistul clujean Nicolae Hâncu, una dintre personalitățile lumii medicale internaționale, și promovează consumul alimentelor aflate „la îndemână”: cereale, fructe și legume care se găsesc la noi, în funcție de sezon.
La fel ca regimul mediteranean, această dietă întăreşte ideea consumului de cereale integrale, cu multe fructe, legume, nuci, ierburi, seminţe, condimente şi ulei de măsline, iar între sursele de proteine de origine animală, peştele e mai frecvent, iar carnea albă de pui sau curcan este folosită mai rar, iar carnea roşie şi mai rar. Dieta carpato-danubiană este extrem de benefică în cazul obezităţii şi diabetului. Citește continuarea articolului AICI, pentru a afla ce alimente trebuie consumate în cazul dietei carpato-danubiene, precum și lista preparatelor ce trebuie evitate.
sursa foto: Shutterstock