Ce sunt mici, roșii și pline de mai multă vitamina C decât o portocalele? Căpșunile. Poate că nu acorzi prea multă atenție căpșunilor pe care le amesteci într-un smoothie sau le adaugi în fulgii tăi de dimineață, dar acest fruct mic, dar puternic, este plin de beneficii pentru sănătate. Și pentru că tot a început sezonul căpșunilor, iată câteva motive pentru care corpul tău îți va mulțumi pentru adăugarea acestui fruct în dietă:
Căpșunile sunt bogate în fibre și vitamina C, o combinație de nutrienți excelentă pentru reducerea stresului oxidativ, ceea ce poate diminua riscul de boli de inimă și de cancer. În plus, căpșunile sunt o sursă bună de potasiu, care a fost demonstrat că ajută la protejarea împotriva bolilor de inimă.
Potasiul poate contribui la scăderea tensiunii arteriale, deoarece ajută la neutralizarea efectului sodiului asupra tensiunii arteriale. Bucurându-te de alimente bogate în potasiu, în timp ce reduci și aportul de sodiu, poate contribui la scăderea riscului de hipertensiune arterială și accident vascular cerebral.
Consumul de căpșuni poate reduce, de asemenea, șansele de a avea un atac de cord. Un studiu din 2013 realizat de Harvard pe aproape 100.000 de femei tinere și de vârsta mijlocie a descoperit că un consum de cel puțin trei porții pe săptămână de căpșuni a micșorat riscul de atac de cord cu 32%. Cercetătorii au atribuit acest efect nivelurilor ridicate de antioxidanți numiți antocianine din căpșuni.
Un alt studiu din 2014 în Journal of Nutrition a descoperit că persoanele care au consumat 50 de grame (aproximativ trei căni) de căpșuni pe zi au avut niveluri mai scăzute de colesterol LDL (rău) în sângele lor după 12 săptămâni.
Deși nu există o singură cauză pentru balonare, alimentele bogate în fibre și apă, precum căpșunile, contribuie la reducerea gazelor. Căpșunile sunt o sursă excelentă de potasiu, un nutrient care contracarează sodiul care induce balonarea și te pot ajuta și să pierzi în greutate.
Atunci când te gândești la alimente bogate în vitamina C, portocalele îți vin probabil în minte – dar căpșunile sunt, de asemenea, o sursă excelentă a acestui antioxidant, oferind 100% (aproape 100 de miligrame) din necesarul zilnic în doar o cană de căpșuni feliate. Alimentele bogate în vitamina C pot ajuta la stimularea imunității, în special în timpul sezonului rece și al gripei. Cu toate acestea, trebuie să ții cont că cercetările sugerează că vitamina C nu poate preveni răceala obișnuită, dar poate reduce severitatea și durata acesteia.
Un studiu din 2012 din Annals of Neurology a descoperit că un consum regulat de căpșuni poate încetini declinul cognitiv la femeile mai în vârstă, pe care cercetătorii l-au atribuit nivelurilor ridicate de flavonoide (substanțe antiinflamatorii găsite în plante). Probabil că este un efect similar cu cel găsit în studiile cardiovasculare, pentru că antioxidanții au efect asupra tuturor vaselor de sânge, iar un flux sangvin sănătos este esențial pentru sănătatea creierului.
Există un motiv pentru care căpșunile sunt adesea numite bomboanele naturii: la apogeul lor, sunt la fel de dulci ca orice desert făcut cu zahăr. Dar, spre deosebire de o cutie de dulciuri, ele conțin trei grame de fibre per porție, ceea ce ajută la menținerea stabilității nivelurilor de zahăr din sânge (adică, este mai puțin probabil să devii irascibil la puțin timp după ce le consumi). Când mănânci căpșuni primești fibre, astfel încât zahărul din sânge nu va crește atât de rapid,ca atunci când bei un pahar de suc.
Sursă foto: Shutterstock