Un studiu recent atrage atenția asupra consumului băuturilor de tip ”diet”, în care sunt folosiți îndulcitori artificiali. Potrivit oamenilor de știință, doi litri de suc consumați săptămânal cresc cu până la 20% riscul de fibrilație atrială (bătăi nefirești ale inimii).
„Acesta este primul studiu care raportează o asociere între îndulcitorii fără calorii sau cu conținut redus de calorii și, de asemenea, băuturile îndulcite cu zahăr și creșterea riscului de fibrilație atrială”, a declarat Penny Kris-Etherton, profesor de științe nutriționale la Universitatea Pennsylvania State.
La nivel mondial, aproximativ 40 de milioane de oameni suferă de această afecțiune ce poate duce la demență, boli ale rinichilor sau atac de cord.
Potrivit unui studiu recent realizat de către oamenii de știință de la Universitatea Boston, persoanele care consumă în mod regulat băuturi carbogazoase fără zahăr se expun unui risc mai mare de a suferi afecțiuni precum demență și accident vascular cerebral (AVC).
Studiul a adus împreună 4.300 de participanți, cărora li s-a cerut să își consemneze obiceiurile alimentare în trei puncte temporale distincte cuprinse de-a lungul a 10 ani. Subiecții au fost monitorizați pe durata desfășurării studiului, iar cercetătorii au identificat 97 de cazuri de accident vascular cerebral la persoanele peste 45 de ani și 80 de cazuri de demență la subiecții de peste 60 de ani.
Odată ce au analizat toți factorii de risc la care au fost expuși pacienții care au prezentat cele două afecțiuni mai sus descrise, cercetătorii americani au descoperit faptul că băuturile dietetice se aflau în obiceiurile zilnice ale acestora.
Rezultatele studiului trebuie aprofundate prin cercetări suplimentare pentru a stabili o legătură argumentată științific a asocierii dintre băuturile carbogazoase fără zahăr și riscul apariției demenței și a accidentului vascular cerebral.
FOTO: Shutterstock