Prin fierberea apei de la robinet înainte de a o bea sunt eliminate aproximativ 90% din microplasticele cu care poate fi contaminată, potrivit unui nou studiu.
Materialele microplastice sunt particule foarte mici de plastic, care, de regulă, sunt mai mici de 5 milimetri. Acestea au devenit imposibil de evitat, fiind omniprezente în apele mărilor şi oceanelor, chiar şi în atmosferă, precum şi în apa îmbuteliată, în cea de la robinet, în alimente și băuturi (miere, bere, etc).
Deocamdată nu se cunosc efectele asupra sănătății umane, însă plasticul conține adesea aditivi cum ar fi stabilizatorii sau substanțele ignifuge, precum și alte substanțe chimice toxice care pot fi dăunătoare animalelor sau oamenilor care le înghit.
În urma celei mai recente cercetări, oamenii de ştiinţă s-au concentrat asupra găsirii unor metode practice de eliminare a microplasticelor din apă.
„Consumul apei fierte, o veche tradiţie în unele ţări asiatice, se presupune că aduce beneficii sănătăţii umane pentru că prin procesul de fierbere sunt eliminate unele substanţe chimice şi marea majoritate a substanţelor biologice. Însă, deocamdată rămâne incert dacă fierberea este o metodă eficientă pentru îndepărtarea nano şi microplasticelor din apă plată”, au scris autorii studiului în motivarea cercetării.
De asemenea, cercetătorii au variat „duritatea” apei din mostrele folosite, modificând concentraţia de carbonat de calciu. Astfel, mostrele de apă au fost fierte preț de 5 minute și apoi lăsate să se răcească. Cercetătorii au remarcat o reducere dramatică a particulelor microplastice.
În cazul mostrelor de apă cu o duritate mai mare, reducerea a ajuns până la circa 90% căci prin fierbere, carbonatul de calciu s-a solidificat, reținând așadar particulele de plastic.
Citește și: Autoritățile i-au sfătuit pe oameni să nu mai bea apă de la robinet. În ce oraș se întâmplă acest lucru