Cercetătorii de la Universitatea din Toronto au descoperit că viteza de vorbire ar putea fi un indicator al riscului de demență.
Comunicarea reprezintă un concept intens dezbătut de-al lungul timpului, pe care specialiștii l-au explicat folosind mai multe teorii.
Potrivit The Independent, oamenii de știință sunt de părere că viteză de vorbire este cu mult mai importantă decât pauzele în vorbire, decât momentele în care încercăm să ne amintim un termen sau să găsim un cuvânt mai potrivit, adaptat dialogului. Astfel de pauze, spun specialiștii, sunt absolut firești și apar inevitabil odată cu înaintarea în vârstă.
„Rezultatele noastre indică faptul că schimbările în viteza generală de vorbire pot reflectă schimbările din creier”, a declarat Jed Meltzer, co-autor al studiului realizat pe 125 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 90 de ani.
Descoperirea ar putea duce la dezvoltarea de noi instrumente pentru a detecta declinul cognitiv cât mai devreme cu putință.
„Viteza de vorbire ar trebui să fie testată că parte a evaluărilor cognitive standard pentru a-i ajuta pe clinicieni să detecteze mai repede declinul cognitiv și să-i ajute pe adulții mai în vârstă să-și susțină sănătatea creierului pe măsură ce îmbătrânesc”, a mai adăugat dr. Meltzer.
Cu toate acestea, constatările specialiștilor sunt corelationale, ceea ce înseamnă că antrenarea pentru a vorbi mai repede ar putea să nu aibă un impact real asupra sănătății creierului la persoanele vârstnice.
Citește și: Meseriile cele mai expuse riscului de demenţă (STUDIU)
FOTO: Shutterstock