Există un motiv pentru care femeile gravide sunt întotdeauna sfătuite să consume acid folic: o cantitate suficientă a acestei vitamine ajută la prevenirea defectelor tubului neural, ale creierului sau ale măduvei spinării la bebeluși.
Dar acidul folic nu este important doar pentru cele care au un micuț pe drum. Un alt nume pentru vitamina B9, care se găsește natural în alimente precum legumele cu frunze verzi închise la culoare, sparanghelul și varza de Bruxelles, acidul folic este vital pentru creșterea sănătoasă a celulelor, funcția celulară și formarea globulelor roșii.
De aceea, acidul folic este deosebit de important pentru femei în timpul sarcinii, mai ales în primul trimestru, un moment de divizare celulară rapidă și de creare a ADN-ului.
Sarcină sau nu, gândește-te la acidul folic ca la ceva ce pur și simplu ajută organismul tău să funcționeze bine. Iată cum poți să îți dai seama dacă ai nevoie de mai multă acid folic în dietă:
Cel mai important semn al deficienței de acid folic este anemia megaloblastică, o afecțiune în care organismul are un număr scăzut de globule roșii anormal de mari. Dacă îți lipsește acidul folic, numărul de globule roșii poate scădea pentru că nu se poate realiza sinteza corectă a ADN-ului. Acest lucru poate priva țesuturile de oxigen, ducând la următoarele simptome:
Celulele din gură și cele din pielea ta se înnoiesc frecvent așa că este de asemenea obișnuit să observi primele semne ale deficienței de acid folic și sub forma:
Discută cu medicul tău dacă experimentezi mai multe dintre simptomele de mai sus. Deși multe probleme de sănătate pot cauza dureri de cap și oboseală, medicul tău poate efectua un test de sânge pentru a confirma o deficiență de acid folic.
Sursă foto: Shutterstock