Anual ies pe piață noi medicamente care, deși au fost aprobate de FDA și supuse unor studii clinice, pot veni la pachet cu efecte secundare. Din fericire, în unele cazuri, efectele secundare nu sunt grave și pot fi controlate, dar există situații în care ele pot da curs unor probleme neuronale. Iată o listă cu medicamente care pot provoca pierderi de memorie.
Experții de la Asociația Americană a Persoanelor Pensionate (AARP) explică care sunt aceste medicamente și cum funcționează. Iată lista completă cu cele 5 mari categorii de medicamente, notate de ziarulromanesc.de:
Benzodiazepinele sunt substanțe utilizate pentru tratarea tulburărilor de anxietate. Sunt indicate și în alte situații, precum insomnia, sau ca relaxante musculare, în convulsii sau ca medicație preanestezica în intervențiile chirurgicale.
Medicamentele comune sunt: diazepam (Valium), alprazolam (Xanax), clonazepam (Klonopin), clordiazepoxid (Librium), lorazepam (Ativan) și temazepam (Restoril).
Anticonvulsivantele sunt utilizate pentru tratarea convulsiilor și pentru durerea neuronală, tulburarea bipolară sau tulburările de dispoziție. Potrivit medicilor, aceste medicamente limitează crizele prin atenuarea fluxului de semnale în sistemul nervos central (SNC), ceea ce poate provoca pierderea memoriei.
Medicamentele anti-convulsii sunt: acetazolamidă (Dialox), carbamazepină (Tegretol), gabapentin (Neurontin), lamotrigină (Lamictal), levetiracetam (Keppra), oxcarbazepină (Trileptal), pregabalin (Lyrica), rufinamidă (Banzel), topiramat (Topamax), acid valproic (Depakote) și zonisamidă (Zonegran).
Medicamentele anticolinergice sunt folosite pentru a ameliora simptomele vezicii urinare hiperactive și pentru a reduce episoadele de incontinență urgentă. Practic, este o nevoie de a urina atât de brusc și de puternică, încât adesea nu se poate ajunge la timp la baie.
Aceste medicamente includ darifenacin (Enablex), oxibutinină (Ditropan XL), solifenacin (Vesicare), tolterodină (Detrol) și trospium (Sanctura).
Așa-numitele medicamente Z pot fi folosite pentru a trata insomnia sau anxietatea ușoară. Deși conțin molecule diferite decât benzodiazepinele, ele acționează pe multe dintre aceleași căi ale creierului și mesageri chimici, producând efecte secundare similare și probleme cu dependența și sevrajul. Exemple: eszopiclonă (Lunesta), zaleplon (Sonata) și zolpidem (Ambien).
Medicii pot prescrie aceste medicamente pentru a calma durerea după intervenții chirurgicale, leziuni majore sau pentru a trata durerea cronică. Medicamentele sunt: fentanil (disponibil ca plasture), hidrocodonă (Vicodin), hidromorfonă (Dilaudid, Exalgo), morfină și oxicodonă (Oxycontin). Aceste medicamente vin în multe forme diferite, inclusiv tablete, soluții injectabile, plasturi transdermici și supozitoare.
Foto: shutterstock