Până la un anumit punct, căderea părului este un proces absolut normal. Devine o problemă în momentul în care se pierd peste 100 de fire de păr pe zi și este cu atât mai gravă cu cât acestea nu mai sunt înlocuite cu altele.
Există o serie de cauze comune care duc la căderea părului, însă, pe lângă acestea, există și o varietate de alți factori care favorizează procesul, majoritatea fiind mai puțin cunoscuți. Iată despre ce e vorba!
Coafatul este cel mai des întâlnită metodă de afectare a scalpului și firului de par. Din păcate, nu multe femei știu cât și cum să folosească produsele cosmetice și ustensilele de îngrijire a părului, astfel încât acestea să nu dăuneze.
Este important să evitați folosirea aparatelor de styling în exces sau a produselor neadecvate tipului de păr, cu atât mai mult produselor ce conțin chimicale. O altă cauza a căderii părului poate fi, de altfel, și pieptănatul agresiv.
Citește și: Mituri despre spălarea părului pe care orice femeie ar trebui să le știe
Tulburările hormonale cauzate de glanda tiroidă, fie că vorbim de hipertiroidism sau hipotiroidism, implică și căderea masivă a părului.
Un metabolism rapid arde nutrienți într-un ritm accelerat și pune presiune asupra corpului. Cum părul nu este vital pentru supraviețuire, este deseori privat de nutrienții necesari pentru a-i menține creșterea sănătoasă.
Cartofii prăjiți și înghețata nu dăunează numai siluetei. Specialiștii recomandă eliminarea alimentelor ce conțîn coloranți alimentari, îndulcitori artificiali și orice tip de conservanți, semipreparatele și băuturile carbogazoase. În același timp, aceștia recomandă consumul de grăsimi sănătoase, probiotice, cereale integrale și legume proaspete.
Citește și: Cristi Pascu: 4 greşeli în alimentaţie care duc la căderea părului
Recuperarea după o traumă cum ar fi un accident de mașină sau un deces în familie poate fi dificilă din punct de vedere emoțional și poate duce și la căderea părului. În acest caz poți observă mai multe fire pe peria de păr sau după baie. Un șoc traumatic poate duce, de asemenea, și la albirea părului, nu doar la cădere.
Peste 50 de milioane de occidentali suferă de o formă sau alta de boală autoimună – inclusiv boala celiacă și psoriazis – și multe duc la pierderea părului. Lupus, de pildă, este o boală autoimună care poate duce la subțierea părului.
Există anumite medicamente ale căror efecte secundare pot favoriza căderea părului și încetini ciclul de regenerare a acestuia. În această categorie se regăsesc și: anticoncepționalele, antidepresivele, medicamentele cu o mare concentrație de vitamina A, dar și cele care au rol în subțierea sângelui.
Citește și: 17 semne pe care le dă lipsa de zinc, de la scăderea imunității la căderea excesivă a părului
Infecțiile organismului, fie că vorbim de cele cutanate sau de cele bacteriene, pot determina slăbirea foliculului de par și căderea să. De asemenea, febra și scăderea imunității sunt aspecte aflate în strânsă legătură cu această tulburare.
FOTO: Shutterstock