Postul intermitent este o dietă care alternează între perioadele de post voluntar și cele de repaus alimentar. Cu toate astea, acesta ar putea fi legat de un risc mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, potrivit celui mai recent studiu.
Cei care urmează așa-numita dietă 16:8, adică 16 ore de post și 8 ore în care se poate consuma orice aliment, au un risc crescut cu 91% de a muri din cauza bolilor de inimă, față de cei care apelează la metoda 16 cu 8 sau la postul intermitent de 12 ore, relatează People.
Studiul, realizat de Universitatea Jiao Tong din Shanghai, China, a analizat obiceiurile alimentare a peste 20.000 de adulți americani pe o perioadă de 8 ani.
„Constatările noastre încurajează o abordare mai prudentă și personalizată a recomandărilor alimentare, asigurându-se că acestea sunt aliniate cu starea de sănătate a individului și cu cele mai recente dovezi științifice”, a declarat Dr. Victor Wenze Zhong, autorul principal al studiului.
Cei cu boli cardiovasculare care au mâncat într-o fereastră de timp care durează între 8 și 10 ore pe zi au un risc cu 66% mai mare de a muri din cauza unei boli de inimă sau a unui accident vascular cerebral, potrivit datelor.
„Am fost surprinși să constatăm că persoanele care au urmat un program alimentar de opt ore, cu restricții de timp, au fost mai predispuse să moară din cauza bolilor cardiovasculare”, a mai adăugat Zhong.
Cu toate acestea, rămân o serie de întrebări cu privire la modul în care alimentaţia restricţionată în funcţie de timp, care limitează consumul de calorii la o parte a zilei, afectează riscurile de boli de inimă şi de AVC (accident vascular cerebral).
Studiile anterioare au sugerat că acest tip de alimentaţie poate reduce factorii de risc cardiovascular pe termen scurt, potrivit American Heart Association.
FOTO: Shutterstock
Surse: People, American Heart Association