Dependența: ce este, cum se manifestă, de ce apare și cum o oprim

Dependența este o afecțiune cronică care poate afecta multe aspecte ale vieții unei persoane, inclusiv sănătatea fizică și mentală, relațiile și cariera.
Dependența: ce este, cum se manifestă, de ce apare și cum o oprim
Dependența: ce este, cum se manifestă, de ce apare și cum o oprim

Dependența este definită drept lipsa controlului unei persoane asupra unei nevoi puternice fizice sau psihologice de a face ceva sau de a folosi ceva. Dependența este o afecțiune cronică care poate afecta multe aspecte ale vieții unei persoane, inclusiv sănătatea fizică și mentală, relațiile și cariera. Există două forme principale de dependență: dependența legată de consumul de substanțe și dependența comportamentală.

Este dependența o boală?

Da, dependența este o boală – este o afecțiune cronică. Societatea Americană de Medicină a Dependenței (ASAM) definește dependența ca fiind o tulburare cronică a creierului. Dependența nu apare din cauza lipsei de voință sau ca urmare a luării unor decizii proaste. Structura chimică a creierului unei persoane se schimbă odată cu apariția dependenței.

Care sunt tipurile de dependență?

Așa cum menționam în rândurile de mai sus, există două grupe principale de dependență:

  1. Dependențe de substanțe (tulburări legate de consumul de substanțe) – în prezent, comunitatea medicală vede tulburările legate de consumul de substanțe în funcție de clasa de droguri care este utilizată și definește 10 tulburări distincte, care au trăsăturile definitorii ale dependenței: implică în mod direct și intens sistemul de recompensă și al creierului, stimulând utilizarea compulsivă care duce de obicei la neglijarea activităților normale și la consecințe negative. Cu unele variații, ele au, de asemenea, simptome comune, deși simptomele de sevraj diferă semnificativ între ele și nu apar pentru unele clase de medicamente, cum ar fi halucinogene și inhalante.
  • Tulburarea referitoare la consumului de alcool- alcoolul este un deprimant al creierului, iar această este frecventă, deși mai mult în rândul bărbaților adulți decât la femei, deși ratele sunt în creștere în rândul femeilor. Afectează diferit bărbații și femeile – femeile par a fi mai susceptibile la unele dintre efectele nocive ale alcoolului, au descoperit cercetatorii. Cel mai frecvent, tulburarea se dezvoltă cu mult înainte de vârsta de 40 de ani.
  • Intoxicația cu cafeină – consecința consumului de cofeină în doze foarte mari, marcată de simptome care includ neliniște, nervozitate, insomnie, înroșirea feței, tulburări gastro-intestinale, spasme musculare, tulburări ale ritmului cardiac, perioade de inepuizare psihomotorie. agitaţie.
  • Tulburarea în ceea ce privește consumului de canabis – este cea mai mare în rândul tinerilor cu vârsta între 18 și 29 de ani, iar prevalența tulburării scade odată cu vârsta.
  • Tulburarea de utilizare a fenciclidinei și a altor halucinogene, substanțe modifică percepția. Fenciclidina este numită în mod obișnuit „praf de înger” sau PCP și produce sentimente de separare a minții de corp.
  • Tulburare în ceea ce privește utilizarea inhalantelor, hidrocarburi volatile ( gaze toxice) care sunt eliberate din cleiuri, combustibili, vopsele și alți compuși volatili și au efecte psihoactive. Tulburarea apare în principal la persoanele cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani.
  • Tulburarea în ceea ce privește consumului de opioid – heroina droguri ilicite și analgezicele prescrise, cum ar fi oxicodona, codeina, morfina și fentanilul, printre altele.
  • Tulburare în ceea ce privește utilizarea sedativelor, hipnotice sau anxiolitice, dependența de somnifere și medicamente anti-anxietate se încadrându-se în această categorie. La fel ca alcoolul, acești agenți sunt depresori ai creierului. Ratele tulburării sunt cele mai mari în rândul tinerilor cu vârsta între 18 și 29 de ani.
  • Tulburare în ceea ce privește utilizarea stimulentelor – amfetaminele (metilfenidat) și cocaina. Medicamentele stimulatoare sunt prescrise în mod obișnuit pentru tratamentul tulburării cu deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD) și narcolepsie.
  • Tulburarea în ceea ce privește consumul de tutun – nicotina din tutun acționndca un stimulent al sistemului nervos central. Studiile arată că 68% dintre fumătorii adulți doresc să renunțe, iar 50% au încercat să renunțe.
  • Alte tulburări (sau necunoscute) legate de consumul de substanțe: substanțele care variază de la antihistaminice, cortizol până la steroizi pot avea, de asemenea, efecte asupra sistemului nervos central care duc la utilizarea compulsivă ceea ce cauzează probleme grave.

În timp ce aceste substanțe sunt foarte diferite unele de altele, toate activează puternic centrul de recompensă al creierului și produc sentimente de plăcere. Utilizarea acestor substanțe poate duce la tulburări legate de consumul de substanțe, dar nu întotdeauna. Acestea  pot fi ușoare, moderate sau severe. Dependența este cea mai gravă formă de tulburare de abuz de substanțe.

Utilizarea acestor medicamentelor în scopuri nemedicale pot avea drept efect intoxicațiile (pe termen scurt și pe termen lung, dependențele. Acestea pot fi folosite ca auto-medicație de către persoane care nu au indicație medicală de a le folosi, dar urmăresc gestionarea anumitor simptome, cum ar fi o durere cronică, anxietate, simptome ale depresiei.

  1. Dependențe comportamentale – dependența comportamentală poate apărea cu orice activitate care este capabilă să stimuleze sistemul de recompensă al creierului tău. Orice activitate sau obicei care devine consumator și impactează negativ funcționarea zilnică poate provoca probleme semnificative de sănătate mentală, socială și fizică, precum și probleme financiare în unele cazuri.

Exemple de activități care pot crea dependență includ:

  • Jocurile de noroc.
  • Mâncatul.
  • Exercițiile sau dieta.
  • Cumpărăturile.
  • Furtul din magazine sau alte comportamente riscante.
  • Vizionarea pornografiei.
  • Jocuri video (tulburări ale jocurilor pe internet).
  • Utilizarea internetului (cum ar fi pe telefon sau pe computer).

Dependența este cel mai frecvent asociată cu jocurile de noroc, droguri, alcool și fumat, dar este posibil ca o persoană să fie dependentă de aproape orice, inclusiv:

  • Calculatoare – dependența de computer este în creștere, ducând până la neglijarea altor aspecte ale vieții din cauza privării de somn sau a priorităților greșite. O persoană petrece ore în fiecare zi și noapte navigând pe internet sau jucând jocuri. Este posibil să neglijeze alte aspecte ale vieții din cauza privării de somn sau a priorităților greșite.
  • Jocurile de noroc – pot avea ca rezultat un „high” mental după o victorie. Acesta este de obicei urmat de un impuls puternic de a juca din nou pentru a recrea sentimentul. Acest ciclu se poate dezvolta într-un obicei care devine foarte greu de oprit.
  • Cumpărături — cumpărăturile devin o dependență atunci când o peroană cumpără lucruri de care nu are nevoie sau nu vrea, adesea din impuls. Acest comportament este urmat rapid de sentimente de vinovăție, rușine sau disperare.
  • Muncă — dependenții de muncă sunt în întregime concentrați pe munca lor. Ei pot cheltui atât de multă energie în muncă încât devin epuizați.

Indiferent în ce constă dependența, în cele din urmă controlul va fi pierdut.

De ce începe dependența?

Există multe motive pentru care încep dependențele. În cazul drogurilor, alcoolului și nicotinei, aceste substanțe schimbă modul în care se simte persoana și duc la dependență. Pot exista modificări fizice și/sau psihice de la aceste medicamente. Sentimentele pot fi plăcute. Acest lucru poate provoca un impuls puternic de a utiliza din nou substanțele.

A fi dependent de ceva înseamnă că atunci cand lipsește “obiectul” dependenței își fac apariția  simptomele de sevraj sau persoana respectivă este “la pământ”. Deoarece acest lucru poate fi neplăcut, este mai ușor să continui să ai sau să faci ceea ce îți dorești și astfel ciclul continuă.

Adesea, o dependență scapă de sub control pentru că persoana respectivă are nevoie din ce în ce mai mult pentru a satisface o dependență și a atinge „highul”.

Care sunt semnele dependenței?

Semnele și simptomele dependenței variază de la persoană la persoană și în funcție de substanță sau activitate. În general, acexstea sunt:

  • Incapacitatea de a se opri: Oamenii pot folosi o substanță sau se pot angaja într-un comportament de dependență dăunător chiar dacă doresc să se oprească. Este posibil să fi încercat de mai multe ori să reducă consumul de substanțe sau comportamentul, dar nu pot. Ei pot, de asemenea, să-i mintă pe cei dragi despre asta sau să încerce să o ascundă.
  • Toleranță crescută – de-a lungul timpului, pot avea nevoie de mai multă substanță sau activitate pentru a simți aceleași efecte euforice ca înainte.
  • Concentrare intensă asupra substanței sau activității -persoanele cu dependențe devin preocupate la modul patologic de substanța sau activitate. Ei pot simți că dependența a pus stăpânire pe viața lor, pe măsură ce petrec din ce în ce mai mult timp tânjind, obținând și gândindu-se la subiectul dependenței.
  • Lipsa de control – sentimentul de pierdere al controlul complet asupra consumului de substanțe sau activității cauzatoare de dependență. Persoana în cauză se simte neajutorată, vinovată, deprimată și/sau copleșită de dependența ei și de cât de mult i-a afectat viața.
  • repetarea unui comportament chiar dacă acesta interferează cu viața lor
  • furtul sau vânzarea de lucruri pentru a oferi bani pentru comportamentul care provoacă dependență
  • comportament periculos sau riscant
  • pierderea interesului pentru alte lucruri
  • furie, violent, comportament capricios sau deprimat
  • observarea schimbărilor în obiceiurile alimentare, obiceiurile de somn sau greutatea

Probleme personale și probleme de sănătate: dependența afectează toate aspectele vieții lor, inclusiv sănătatea fizică, sănătatea mintală, relațiile personale și cariera. Ei pot avea probleme în îndeplinirea responsabilităților la locul de muncă, la școală sau acasă din cauza consumului de substanțe sau a activității. Din nou, deși cunosc efectele negative pe care le au dependențele lor asupra lor, persoanele în cauză nu se pot opri.

Sevraj: Persoanele cu dependență pot prezenta simptome de sevraj emoțional și fizic atunci când încetează să utilizeze. Simptomele fizice includ tremurături, transpirații sau vărsături. De asemenea, pot deveni anxioși sau iritabili.

Ce cauzează dependența?

Nu există o singură cauză a dependenței având în vedere că este o afecțiune foarte complexă. O parte semnificativă a modului în care se dezvoltă dependența se datorează modificărilor structurilor chimice ale creierului. Substanțele și anumite obiceiuri afectează creierul, în special centrul de recompensă.

Oamenii sunt motivați biologic să caute recompense. Adesea, aceste recompense provin din comportamente sănătoase. Când petreci timp cu cineva drag sau mănânci o masă delicioasă, corpul tău eliberează o substanță chimică numită dopamină, care te face să simți plăcere.

Substanțele provoacă creșteri masive de dopamină în creier, la fel ca anumite activități, cum ar fi sexul sau cheltuirea banilor. Dar, în loc ca persoana în cauză să fie motivată să facă lucrurile pe care ar trebuie să le facă pentru a supraviețui (să mănânce, să muncească, să petreacă timp cu cei dragi), astfel de niveluri masive de dopamină pot avea efecte dăunătoare asupra gândurilor, sentimentelor și comportamentului persoanei respective.

Acest lucru poate crea un impuls nesănătos de a căuta mai multă plăcere din substanță sau comportament și mai puțin din activități mai sănătoase.

În timp, substanțele sau comportamentele afectează structura chimica a creierului, iar persoana în cauza devine desensibilizată la efectele lor, ceea ce duce la nevoia de mai mult pentru a produce același efect.

În cazul anumitor substanțe, cum ar fi opioidele, simptomele de sevraj sunt atât de severe încât creează o motivație semnificativă pentru a continua să le utilizeze.

Alți factori care contribuie la dezvoltarea dependențelor includ:

  • Genetica – studiile arată că factorii genetici sunt responsabili pentru 40% până la 60% din vulnerabilitatea la orice dependență. Dacă aveți o rudă de gradul I (frate sau părinte biologic) cu o tulburare de abuz de substanțe, este mai probabil să dezvoltați una.
  • Condiții de sănătate mintală – există o legătură puternică între dependență și afecțiunile de sănătate mintală, cum ar fi depresia, tulburarea de stres posttraumatic (PTSD) și tulburarea bipolară. Aproximativ jumătate dintre persoanele care se confruntă cu o afecțiune de sănătate mintală vor experimenta, de asemenea, o tulburare de abuz de substanțe și invers.
  • Factori fiziologici – că variațiile enzimelor hepatice care metabolizează substanțele influențează riscul unei tulburări de consum de alcool.
  • Genul – bărbații sunt mai predispuși să dezvolte tulburări legate de consumul de substanțe decât femeile, deși așa-numita diferență de gen se poate reduce pentru tulburarea de consum de alcool, iar femeile sunt mai expuse efectelor intoxicației la doze mai mici de alcool.
  • Factori de mediu – accesul la substanțe este un factor de risc deosebit de important pentru mediu. Factorii care măresc gradul de expunere și oportunitatea consumului de substanțe includ utilizarea de substanțe de către un membru al al familiei sau de către colegi și prieteni și accesul la medicamente care pot fi utilizate în alte scopuri decât cele din prescripție, cum ar fi opioidele sau stimulentele. Experiențele stresante sau traumatice în copilărie sunt strâns legate de dezvoltarea unei game largi de probleme de sănătate de-a lungul vieții unei persoane, inclusiv dependența.
  • Factori de accesibilitate – disponibilitatea alcoolului sau a altor substanțe în casă, la școală sau la serviciu sau în comunitate crește riscul consumului repetat.
  • Grupul de colegi sau – ca animale profund sociale, oamenii sunt puternic influențați de semenii lor și, în general, căutând să fie plăcut de ei, pot adopta multe dintre comportamentele lor, în special în timpul adolescenței. Relațiile sociale pozitive, pe de altă parte, sunt cunoscute că protejează puternic împotriva consumului de substanțe.
  • Statutul de angajat – având un loc de muncă și dezvoltarea abilităților pentru angajare, exercită presiune pentru stabilitate și oferă recompense financiare și psihologice care atenuează riscul de dependență.
  • Dependența poate fi o modalitate de a face față unor probleme dificile – șomajul și sărăcia pot declanșa dependența.
  • Alți factori declanșatori pot fi stresul, relațiile, presiunile emoționale sau profesionale.

Dependențele sunt tratabile. Foarte mulți oameni au depășit tulburările legate de consumul de substanțe și dependențele comportamentale și trăiesc o viață fericită și sănătoasă, însă recuperarea nu este ușoară, de aceea un rol esențial in eficiența tratamentului îl joacă familia, prietenii, ajutorul medical specializat.

Fără tratament, dependența poate provoca probleme grave de sănătate, chiar deces. Poate dăuna relațiilor personale, poate duce la dificultăți financiare și poate cauza probleme juridice. Dependența netratată dăunează și membrilor familiei, iar efectele pot dura generații.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alin Popescu - Medic primar – medicină sportivă
Medic primar – medicina sportiva incepand cu 01.01.2012, prin concurs. A sustinut si promovat examenul de primariat, in centrul universitar Bucuresti, in sesiunea iunie 2011; Medic specialist medicina sportiva incepand cu 01.01.2007, prin concurs. A sustinut si promovat examenul de specialitate, ...
citește mai mult