Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a comunicat că le va permite producătorilor de lactate să formuleze afirmații calificate potrivit cărora iaurtul poate preveni diabetul de tip 2, notează CNN.
Acest anunț a fost emis în urma unei petiții din 2018 depuse de către producătorul unor iaurturi cunoscute la nivel mondial. În petiția depusă, compania a subliniat că beneficiile pentru sănătate par să fie asociate iaurtului în sine ca aliment și nu depind de un anumit ingredient specific pe care îl conține.
„Consumul regulat de iaurt, cel puțin 2 cupe (3 porții) pe săptămână, poate reduce riscul de diabet de tip 2 conform unor dovezi științifice limitate.“ – așa va arată inscripția de pe produse.
Dan Gallagher, un dietetician citat de CNN, a atras atenția că nu toate iaurturile sunt la fel de benefice pentru sănătate, insa.
„Multe iaurturi ajung să fie nesănătoase din cauza zaharurilor adăugate și a conservanților adăugați pentru a le face mai gustoase. Este de preferat să optați pentru iaurt natural, grecesc sau skyr (un iaurt islandez de consistența iaurtului strecurat, dar cu gust mai puțin puternic), deoarece ambele au niveluri mai ridicate de proteine și foarte puțin zahăr sau îndulcitori adăugați“, a remarcat nutriționistul.
Mențiunile de sănătate calificate „sunt susținute de dovezi științifice, dar nu îndeplinesc standardul mai riguros de „acord științific semnificativ” necesar pentru o mențiune de sănătate autorizată”, potrivit FDA.
În cazul iaurtului, conform dovezilor științifice limitate, „mâncând iaurt în mod regulat, cel puțin 2 căni (3 porții) pe săptămână”, poate reduce riscul bolii care afectează aproximativ 38 de milioane de oameni din SUA și aproximativ 462 de milioane de persoane în întreaga lume.
În ultimul deceniu, doar 10 alimente au fost permise să fie vândute cu astfel de afirmații – inclusiv pudră de cacao cu conținut ridicat de flavonoli pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare și anumite produse cu merișor pentru reducerea șanselor de infecții recurente ale tractului urinar în rândul femeilor.
Surse: CNN, New York Times
FOTO: Shutterstock