În funcție de mănăstire, maicile și călugării își programează strict mesele. De exemplu, în perioada postului, la schitul Poiana Maicilor, mesele sunt programate doar de două ori pe zi pe parcursul întregii săptămâni.
Într-un regim alimentar dedicat perioadei de post, există unele reguli pe care călugării și maicile le respectă cu strictețe. În timp ce la unele se servesc doar două mese pe zi, altele servesc, în plus, o gustare. De asemenea, la alte schituri, miercurea și vinerea se consumă o singură masă pe zi.
Rutina culinară și masa la mănăstire se sprijină pe credința că mâncarea preparată de călugări sau maici devine mai savuroasă datorită rugăciunilor rostite în timp ce gătesc. Aceștia obișnuiesc să repete în timpul preparării mâncărurilor rugăciunea lui Iisus: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul/păcătoasa”. Vezi AICI cum arată meniul de la mănăstire pentru fiecare zi și inspiră-te cu cele mai gustoase și sănătoase preparate de post.