Ai putea dormi prea mult dacă nu ai parte de suficient somn de calitate în timpul nopții. Dar dacă ți se întâmplă asta în mod regulat, acest lucru ar putea indica prezența unei probleme de sănătate subiacente.
Somnul excesiv, cunoscut și sub denumirea de „somn prelungit”, este atunci când dormi regulat mai mult de 10 ore pe zi.
Oamenii sunt adesea îngrijorați de faptul că nu dorm suficient. Cu toate acestea, somnul în exces poate prezenta și câteva riscuri pentru sănătate și poate indica prezența unei boli.
Iată care sunt cauzele acestuia, ce riscuri prezintă și ce probleme de sănătate poate indica:
Dormitul în exces poate fi pur și simplu rezultatul recuperării deficitului de somn dintr-un interval scurt de timp, cunoscut sub numele de „datorie de somn”.
De exemplu, s-ar putea să dormi mai mult de 10 ore într-un interval de 24 de ore în weekend pentru că ai stat treaz toată săptămâna studiind pentru un examen important.
Cu toate acestea, supradozarea frecventă de somn poate indica hipersomnie. Această afecțiune este caracterizată de senzația excesivă de somnolență pe timpul zilei, precum și de:
Alte probleme legate de somn pot determina, de asemenea, dormitul pentru perioade mai lungi, inclusiv:
Somnolența excesivă și supradozarea de somn pot fi efecte secundare ale administrării anumitor medicamente și substanțe, inclusiv:
Este important să discuți cu medicul dacă tu crezi că anumite medicamente sau substanțe te determină să dormi prea mult. Acesta te poate ajuta să îți modifici planul de tratament sau să obții sprijin suplimentar.
Un studiu extins din 2019 a constatat că 28% din persoanele care experimentează o leziune cerebrală traumatică (TBI) suferă de hipersomnie.
Simptomele excesului de somn pot depinde de cauza subiacentă și dacă supradozarea de somn este cronică sau pe termen scurt. Acestea pot include:
De asemenea, ai putea experimenta o funcționare cognitivă lentă, starea de amorțeală după somn și probleme de memorie.
Complicațiile asociate cu supradozarea de somn depind de mai multe lucruri: dacă este pe termen scurt sau cronic, precum și de cauza subiacentă.
Excesul de somn datorat perioadelor scurte de privare de somn poate cauza anxietate temporară, funcționare cognitivă lentă și lipsă de energie.
Cu toate acestea, supradozarea regulată de somn poate crește riscul pentru mai multe afecțiuni, inclusiv:
Este important să mergi la medic atunci când observi că dormi prea mult în mod regulat. Acesta ți-ar putea pune un diagnostic adecvat și te-ar putea ajuta cu un plan de tratament potrivit pentru tine.
Sursă foto: Shutterstock
Susă: healthline.com