TOP 3 rețete pe care să le încerci în postul Paștelui

  • Publicat:
TOP 3 rețete pe care să le încerci în postul Paștelui

Postul Paștelui este un moment perfect pentru a explora diversitatea bucătăriei vegetariene și pescariene. Fie că ții post din motive religioase sau pur și simplu dorești o pauză de la carne, aceste 3 rețete delicioase și ușor de preparat te vor surprinde plăcut:

Supă cremă de dovleac cu crutoane 

Ingrediente

  • 1 dovleac mediu (aproximativ 1 kg)
  • 1 ceapă
  • 2 morcovi
  • 1 țelină
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 litru de apă
  • sare și piper după gust
  • smântână vegetală (opțional)
  • crutoane

Cum se prepară

Curăță dovleacul, ceapa, morcovii și țelina și se taie în bucăți. Încălzește uleiul de măsline într-o oală mare și călește ceapa până devine translucidă. Adaugă morcovii, țelina și dovleacul și sotează timp de 5 minute. Toarnă apa și lasă la fiert la foc mic timp de 30 de minute, până când dovleacul este moale.

Pasează supa cu un blender sau cu un zdrobitor de cartofi și condimentează cu sare și piper după gust. Servește cu smântână vegetală (opțional) și crutoane.

Sfaturi și trucuri de la gospodine

  • Pentru o supă mai cremoasă, se poate adăuga o cană de lapte vegetal sau smântână vegetală la finalul preparării.
  • Se pot adăuga crutoane aromate cu usturoi sau ierburi aromatice.
  • Se poate decora supa cu semințe de dovleac prăjite.

Ciorbă de burtă vegetariană 

Ingrediente

  • 200 g ciuperci champignon
  • 1 morcov
  • 1 țelină
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras
  • 2 roșii
  • 1 borcan de borș acru
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 legătură de pătrunjel verde
  • leuștean verde
  • sare și piper după gust

Cum se prepară

Curăță ciupercile, morcovul, țelina, ceapa și ardeiul gras și taie-le în bucăți. Călește ceapa în uleiul de măsline până devine translucidă. Adaugă morcovul, țelina, ardeiul gras și ciupercile și sotează timp de 5 minute.

Adaugă roșiile tăiate cubulețe și călește-le timp de 2-3 minute. Toarnă borșul acru și lasă la fiert la foc mic timp de 20 de minute. Condimentează cu sare și piper după gust și adaugă pătrunjelul și leușteanul tocate. 

Servește cu smântână vegetală (opțional).

Sfaturi și trucuri de la gospodine

  • Se pot adăuga 2-3 linguri de orez în ciorbă pentru a o face mai consistentă.
  • Se poate folosi borș acru de casă pentru un gust mai autentic.
  • Se poate servi ciorba cu ardei iute proaspăt tocat.

Pește la cuptor cu legume

Ingrediente

  • 1 file de pește alb (cod, merluciu etc.)
  • 2 morcovi
  • 1 dovlecel
  • 1 ardei gras
  • 1 ceapă
  • ulei de măsline
  • sare și piper după gust
  • zeamă de lămâie

Cum se prepară

Rețeta se prepară atunci când în post este permis consumul de pește. Preîncălzește cuptorul la 180°C. Curăță morcovii, dovlecelul, ardeiul gras și ceapa și taie-le în bucăți. Pune peștele într-o tavă și adaugă legumele, apoi stropește cu ulei de măsline din belșug și condimentează cu sare, piper și zeamă de lămâie. 

Acoperă tava cu folie de aluminiu și dă-o la cuptor timp de 20 de minute. Scoate folia de aluminiu și mai lasă la cuptor timp de 10 minute, până când peștele este rumenit și legumele sunt moi.

Sfaturi practice și trucuri de la gospodine

  • Se poate folosi orice tip de pește alb preferați.
  • Legumele pot fi înlocuite cu alte legume de sezon, cum ar fi broccoli, conopidă sau fasole verde.
  • Pentru un plus de aromă, se pot adăuga în tavă ierburi aromatice, cum ar fi rozmarin, cimbru sau oregano.
  • Peștele poate fi marinat în prealabil cu ulei de măsline, suc de lămâie, ierburi aromatice și condimente.
  • Se servește peștele cu legumele din tavă și cu o garnitură de orez sau cartofi fierți.
  • Pentru a verifica dacă peștele este gata, se poate înțepa cu o furculiță. Dacă furculița intră ușor în carne, peștele este gata.
  • Adaugă o lingură de apă în tavă pentru a preveni uscarea legumelor.
  • Pentru un sos mai consistent, se pot pasa legumele din tavă cu un blender.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult