Pe lângă gustul inconfundabil, despre beneficiile necontestate ale condimentelor s-a tot discutat, mai ales când vine vorba de starea generală de sănătate. Pentru a reduce glicemia și pentru a îmbunătăți rezistența la insulină, cel mai des este recomandată scorțișoara, DAR află că mai există și altele la fel de eficiente în cazul pacienților diabetici. Înainte de a-ți dezvălui care este condimentul care-ți reduce glicemia, să discutăm puțin despre glicemia crescută. Cunoscută și ca “hiperglicemie”, aceasta se definește ca valori mai mari decât limita normală care, în timp, duc la apariția prediabetului sau diabetului.
Asociația Americană a Diabeticilor informează că în cazul pacienților diagnosticați cu diabet, glicemia crescută poate apărea din mai multe motive:
Hiperglicemia cronică la pacienții diabetici poate fi fatală și poate duce și la complicații precum boli cardiovasculare, boli renale și neuropatii. Hiperglicemia extremă poate rezulta cetoacidoza diabetică, o urgență care-ți pune viața în pericol.
Ghimbirul se află pe primul loc datorită beneficiilor pe care le are asupra sănătății. Acesta este bogat în polifenoli precum gingerol, care combate inflamațiile și echilibrează astfel glicemia. Inflamațiile sunt și ele asociate hiperglicemiei și rezistenței la insulină, iar reechilibrarea lor poate avea efecte pozitive asupra sănătății.
Într-o recenzie a unei meta-analize publicată în 2024 în Nutrients, cercetătorii au investigat efectele unor ierburi și condimente des folosite în dieta mediteraneană, precum chimionul negru, cuișoarele, pătrunjelul, șofranul, ghimbirul, piperul negru, rozmarinul, turmericul, busuiocul, oregano și scorțișoara asupra glicemiei în rândul pacienților cu diabet de tip 2. Ghimbirul, șofranul, curcuma și scorțișoara reduceau rapid și semnificativ glicemia, în timp ce chimionul negru și ghimbirul reduceau indicele A1C și insulina. Unele cercetări sugerează că ghimbirul poate avea un impact pozitiv asupra glicemiei prin îmbunătățirea sensibilității la insulină și încetinirea digestiei carbohidraților, care pot duce la spike-uri glicemice reduse după masă.
Foto: shutterstock
Surse: