Un sat din România este celebru pentru prepararea brânzei. Brânza de Gulianca este produsă doar din lapte de oaie, iar secretul ei constă în iarba care creşte pe solul bogat în săruri minerale din zona Salcia Tudor-Gulianca, din județul Brăila.
Brânza de Gulianca este una dintre cele mai gustoase tipuri de brânzeturi din România. Povestea ei începe la Brăila, acolo unde localnicii o prepară din lapte de oaie. Unul dintre cei mai renumiți producători din zonă, Cristinel Sima, crește 700 de ovine, iar din laptele lor face gustoasa brânză. Secretul brânzei de Gulianca constă în calitatea ierburilor și a solului sărăturat, care îi conferă un gust aparte și unic, scrie Antena 3.
„Ne-a binecuvântat Dumnezeu cu un sol sărăturat. Datorită acestuia, iarba are un gust aparte și savuros, care face ca brânza să fie cea mai bună. Este o brânză naturală și sănătoasă, doar cu lapte produs de oile noastre, hrănite cu cea mai bună iarbă din țară”, spune fermierul.
Faimoasa brânză de Gulianca este la mare căutare la târguri, festivaluri, dar și în piața centrală din Brăila. În fiecare an, autoritățile locale organizează an de an un festival al brânzei de Gulianca pe islazul din sat.
Citește și: Românii nu știu ce consumă! Care sunt diferențele dintre o brânză naturală și una cu chimicale
Primăria Salcia-Tudor a dorit să protejeze și promoveze acest produs, așa că a înregistrat la OSIM marca „Brânza de Gulianca”. În prezent, crescătorii din zonă au aproximativ 24.000 de ovine. Se spune că, prin anul 1789, crescători de animale au poposit cu turmele pe pășunile acestor meleaguri și s-au stabilit în diferite puncte, precum „Moara Turcului”, Chioveanu și altele.
„Acest fenomen de migrație de la munte spre câmpie în căutarea pășunilor a avut loc și în partea de sud-vest a comunei actuale, unde oierii coborând spre târgul Brăila au poposit pe aceste meleaguri, atunci pline de marăcinișuri, de animale sălbatice, meleaguri ce puteau oferi chiar adăpost vremelnic unor fugari în moment de restriște. În lunca Galiciei, pe locul actual al satului Ariciu, se stabilise unul din acești oieri ce probabil părăsise intenționat locul natal scăpând de urmăritori”, se arată pe site-ul Primăriei Salcia-Tudor.
Sursa foto: Facebook Brânză de Gulianca