Dacă-ți dorești să devii mamă, trebuie să ai grijă de sănătatea ta. Infecțiile genitale netratate sau chiar un stil de viață necorespunzător pot afecta capacitatea de a rămâne însărcinată. Chiar dacă mai sunt ani buni până la momentul pe care ți l-ai fixat mintal pentru a avea copii, screeningul ginecologic este foarte important, ca să afli dacă totul este în regulă, iar dacă sunt probleme, să le poți trata la timp.
Problemele de fertilitate pot să apară, nu doar în afecțiuni endocrinologice, precum sindromul ovarelor polichistice, hipo sau hipertiroidismul, hiperprolactinemia sau în cazul existenței unor fibroame uterine, al polipilor endometriali ori al leziunilor de endometrioză. Boala inflamatorie pelvină, determinată de gonoree sau de infecția cu Chlamydia, cu toate aspectele sale particulare de manifestare – endometrita, salpingita, ooforita, peritonita – aspecte inflamatorii care, netratate la timp, determină infertilitate.
„Numeroși factori pot duce la scăderea fertilității feminine, de aceea, este importantă o educație timpurie în acest sens și sunt cruciale controalele și testările anuale, pe care le presupune un consult ginecologic complet. Infecțiile tractului genital, de la simplele vaginite sau vaginoze bacteriene pana la infecțiile înalte, salpingite sau ooforite pot afecta capacitatea femeilor de a rămâne însărcinate. Infecția genitala cu Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma hominis sau Ureaplasma urealyticum determină salpingita, o inflamație a trompelor uterine, care, dacă nu este tratată eficient, poate duce la infertilitate. Inflamația cronică a trompelor uterine determină obstrucția acestor ducte, la nivelul cărora, în mod normal se produce fecundarea, și, drept urmare, întâlnirea gameților la nivelul salpingelui nu se mai poate realiza”, explică Dr. Caliopia Gavril Parfene, medic primar obstetrică-ginecologie.
Boala inflamatorie pelvină, de cele mai multe ori declanșată de infecții genitale asimptomatice și netratate, împiedică apariția unei sarcini sau o fac extrem de dificil de obținut din cauza aspectelor inflamatorii locale, care pot determina chiar apariția unei sarcini extrauterine.
,,Dezechilibrele florei vaginale normale, a microbiotei sau microbiomului vaginal reprezintă un aspect important al concepției si implicit al cazurilor de infertilitate, aparent fără cauze. În condiții normale, flora vaginală este determinată de prezența bacililor Doderline, care asigură un pH acid, care protejează echilibrul bacteriologic al vaginului și împiedică riscul colonizării tractului genital inferior cu specii bacteriene patogene. Dacă flora vaginală este dezechilibrată, iar concentrația lactobacililor Doderline este scăzută, pacienta devine vulnerabilă pentru a dezvolta vaginoze bacteriene, vaginite și infecții urogenitale. Microorganismele patogene determină afectarea diferitelor părți ale tractului genital feminine, atât direct, cât și prin produșii lor de metabolism”, explică Dr. Caliopia Gavril Parfene.
Sexul protejat este esențial pentru păstrarea sănătății intime și protejarea fertilității, iar controalele regulate sunt esențiale pentru depistarea precoce a oricărui tip de problemă genitală care ar putea influența capacitatea de a procrea, subliniază specialistul. În plus, în cadrul unui consult ginecologic, pacienta poate beneficia de informații utile de educație sexuală.
„În timpul consultației, noi putem să informăm pacientele despre bolile aparatului genital, despre prevenția acestor maladii, pentru că o educație corectă în acest sens le va ajuta să-și păstreze starea de sănătate și să evite infecțiile tractului genital, ce pot duce la infertilitate. Le putem furniza informații adecvate și le putem îndruma către investigații și tratamente specifice”, spune dr. Dr. Caliopia Gavril Parfene.
În paralel cu o corectă informare, cu aplicarea măsurilor de prevenție a infecțiilor și efectuarea controalelor ginecologice regulate, femeile mai trebuie să urmeze câteva sfaturi pentru a-și păstra fertilitatea intactă. Statisticile arată că fumatul, consumul de alcool, sedentarismul, subponderalitatea sau supraponderalitatea pot scădea capacitatea de a procrea, de aceea, sfatul medicilor pentru toate femeile care-și doresc să devină mame este să adopte un stil de viață sănătos, o alimentație sănătoasă și sportul practicat regulat, atât pentru controlul greutății, cât și pentru buna funcționare generală a organismului.