Suplimentele care stimulează memoria, puterea de concetrare și creativitate poartă denumirea de nootropice. Unele sunt prescrise de medici pentru tratamentul tulburărilor cognitive, pe când altele pot fi folosite inclusiv de persoanele sănătoase atunci când traversează perioade stresante în viața lor.
În general, nootropicele se împart în trei categorii principale: suplimente alimentare, compuși sintetici și medicamente eliberate pe bază de rețetă.
Cafeina este cea mai consumată substanță psihoactivă din lume. Se găsește în mod natural în cafea, cacao sau ceai sau sub formă de produs medicamnetos și poate fi adăugat în sucuri sau băuturi energizante.
Cafeina acționează prin blocarea receptorilor de adenozină din creier, oferind un plus de energie, crescând vigilența și focusul.
L-teanina este un aminoacid natural care se găsește în ceai, dar poate fi administrat și ca supliment. Este cu atât mai eficientă atunci când este combinată cu cafeină. De aceea suplimentele pentru îmbunătățirea performaneței cognitive le conțin pe ambele. În plus, ceaiul verde conține, în mod natural, atât cafeină, cât și L-teanină.
Citește și: Obiceiuri care cresc inteligența. Ce să faci ca să menții creierul în formă
Creatina este un aminoacid pe care organismul îl folosește pentru a produce proteine. Deși suplimentele cu creatină sunt extrem de populare în rândul pasionaților de sport, căci ajută masa musculară, acestea au beneficii impresionante și pentru creier.
Creatina este asociată cu îmbunătățirea memoriei pe termen scurt și a abilităților cognitive, în special în rândul vegetarienilor și persoanelor stresate.
Rădăcina de Ginseng Panax este un remediu excelent folosit de ani buni pentru a stimula funcția cognitivă. S-a demonstrat că folosirea unei singure doze de 200mg de Ginseng reduce oboseală simțitor și îmbunătățește performanțele mentale în timpul sarcinilor dificile.
Extractele din frunzele arborelui Ginkgo biloba pot avea, de asemenea, efecte pozitive asupra creierului. Studiile au arătat că suplimentele de Ginkgo biloba îmbunătățesc memoria și concentrarea la adulții în vârstă sănătoși.
Nicotina este o substanță care se găsește, în mod natural, în multe plante, în special în tutun. Potrivit specialiștilor, nicotina poate avea efecte nootropice, precum îmbunătățirea vigilenței, în special la persoanele cu deficit de atenție.
Citește și: Poate nicotina să sporească puterea de concentrare?
FOTO: Shutterstock