Hepatia E este o infecție virală cauzată de un tip de virus al hepatitei. La fel ca și celelalte tipuri de hepatită, și aceasta provoacă inflamarea și creșterea în volum a ficatului. Simptomatologia este similară cu cea a hepatitei A, nefiind o boală cronică, astfel că organismul reușește să lupte cu aceasta. În acest moment nu există vaccin pentru prevenirea infectării cu hepatita E, cum este în cazul hepatitei A, însă există modalități de a minimaliza riscul transmiterii.
Identificată pentru prima dată în 1980, hepatita E afectează, cel mai frecvent, populația din zonele sărace din Mexic, Africa De nord și de Vest, Asia de Sud-Est și Centrală. Categoria de risc este populația cu vârstă cuprinsă între 15-40 de ani, dar și copiii pot fi infectați, fără a dezvolta, de obicei, simptome.
Infecția cu hepatia E apare după ingerarea alimentelor sau a apei contaminate cu fecale infectate cu virusul. Dezastrele naturale pot contribui, de asemenea, la transmiterea infecției în rândul populației.
Mai mult, oamenii pot fi contacta hepatita E de la animalele contaminate: vaci, porci, rozătoare, oi etc.
În ceea ce privește transmiterea infecției pe cale sexuală, nu se cunoaște încă un răspuns clar. Organizația Mondială a Sănătății a menționat că nu există acest risc, în timp ce Institutul Național de Sănătate din SUA a declarat că infectarea este posibilă.
Un vaccin împotriva hepatitei E este în curs de dezvoltare. Totuși, până atunci, există câteva recomandări care pot preveni infectarea cu hepatita E:
Exact ca și gripa, hepatita E este un virus, drept pentru care antibioticele nu au niciun efect. Simptomele specifice hepatitei se tratează individual.
De asemenea, poate apărea deshidratarea, care poate fi tratată cu lichide intravenoase sau orale.
În comparație cu celelalte tipuri de hepatită virală, hepatita E are șanse mai mari de a se transforma într-o hepatită fulminantă. Cu toate acestea, rata mortalității este în continuare scăzută – 4%.
Femeile însărcinate au cel mai mare risc de a dezvolta hepatita fulminantă, iar complicațiile pot fi severe: avort spontan sau chiar decesul mamei, dacă infectarea a avut loc în cel de-al treilea trimestru de sarcină.
Surse:
https://www.everydayhealth.com/hepatitis-e/guide/