În momentul în care o persoană suferă un accident vascular cerebral, fluxul de sânge către creier este întrerupt și, prin urmare, celulele mor sau sunt deteriorate – ceea ce, în multe cazuri, poate duce la demență.
Într-o declarație științifică de anul trecut de la American Heart Association și American Stroke Association, oamenii de știință au estimat că mai mult de jumătate dintre supraviețuitori unui AVC se confruntă cu probleme de memorie și de gândire în anul următor și până la 1 din 3 va fi diagnosticat cu demență în următorii cinci ani.
Studiul, care a implicat aproximativ 180.000 de persoane care au suferit un accident vascular cerebral, a constatat că probabilitatea de a dezvolta demență a fost cu 80% mai mare pentru persoanele cu accident vascular cerebral, comparativ cu un grup egal din populația generală. Riscul a rămas atât de mare chiar și după luarea în considerare a altor factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul și colesterolul ridicat.
„Rezultatele noastre confirmă riscul unic de mare de demență după un accident vascular cerebral. Studiul evidențiază importanța demenței ca complicație frecventă după un accident vascular cerebral și că trebuie să găsim modalități de a reduce riscul de demență în această populație.” , spune autorul principal al studiului Raed Joundi, MD, profesor asistent la Universitatea McMaster din Hamilton, Ontario, Canada și investigator la Institutul de Cercetare a Sănătății Populației, un institut comun de cercetare. McMaster University și Hamilton Health Sciences.
Riscul cel mai crescut de a se instala dementa este cel mai mare imediat după producerea accidentului vascular , dar persistă de ani de zile după aceea.
Dr. Joundi și echipa sa au descoperit că șansele de a dezvolta demență au fost cele mai mari în primul an după accident vascular cerebral – un risc crescut de aproape trei ori.
„Demența la începutul unui accident vascular cerebral se poate datora leziunilor cerebrale directe din cauza accidentului vascular cerebral în locații „strategice” care influențează funcția cognitivă”, spune Joundi.
Analiza a remarcat, totuși, că șansa de a dezvolta demență după un accident vascular cerebral scade treptat, scăzând la un risc de 1,5 ori mai mare la cinci ani după un accident vascular cerebral.
„Deși riscul scade în timp, acesta rămâne crescut pe termen lung”, spune Joundi. Descoperirile sugerează că supraviețuitorii ar trebui monitorizați pentru declinul cognitiv la scurt timp după ce au avut un accident vascular cerebral și să continue să fie verificați pentru declinul cognitiv timp de ani de zile după eveniment.
Cele mai recente cifre din American Heart Association’s Heart Disease and Stroke Statistics 2024 arată că aproximativ 795.000 de persoane suferă un accident vascular cerebral nou sau recurent în fiecare an. Aproximativ 610.000 dintre acestea sunt prime AVC-uri, iar 185.000 sunt AVC-uri recurente.
Accidentul vascular cerebral poate produce o serie de dizabilități care afectează funcționarea de zi cu zi, inclusiv tulburări de vorbire, abilități fizice limitate, slăbiciune musculară sau paralizie a membrelor. Adăugarea riscului de demență la această listă oferă și mai multe motive pentru a lua măsuri pentru a reduce posibilitatea de a avea un accident vascular cerebral în viitor.
„A ține seama de sănătatea ta cardiovasculară este ceva asupra căruia poți acționa”, spune Henderson.
Pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral, Centers for Disease Control and Prevention (CDC) încurajează schimbarea stilului de viață, cum ar fi prioritizarea activitățiilor fizice, o dietă sănătoasă, renunțarea la fumat, menținerea unei greutăți sănătoase și limitarea consumului de alcool.
De asemenea, CDC recomandă atenta supraveghere din partea unui medic pentru a controla diabetul, tensiunea arterială și colesterolul.
Surse:
https://www.cdc.gov/stroke/prevention.htm
https://www.heart.org/en/about-us/heart-and-stroke-association-statistics?uid=1740
Sursă foto: Komsan Loonprom / Shutterstock