Deseori, dacă ai probleme cu fluctuația kilogramelor, teama ta cea mai mare în perioada postului este să nu te îngrași. Specialiștii în nutriție spun foarte clar că surplusul ponderal este rezultatul unui consum de energie mai mic decât aportul alimentar. Așadar, dacă ai în vedere această ecuație a siluetei perfecte te vei menține în limite de bun simț corporal. Pentru ca demersul să fie mai ușor, specialistul nutriționist Wasim Nazer a întocmit un top 5 alimente de post pe care le poți mâncare fără să te îngrași. În plus, a realizat și o propunere de 3 meniuri de post care, de asemenea, nu sunt periculoase pentru silueta ta.
1. Măslinele (negre, verzi, combinate, cu ierburi) pot fi consumate cu moderație.
2. Leguminoasele precum mazărea, fasolea, lintea și năutul pot fi alese ca și alimente principale, foarte potrivite pentru a înlocui proteina animală.
3. Legumele proaspete de sezon (ceapa verde, ridichii, usturoi verde, salată verde, loboda, urzici) – pot fi consumate fără rețineri, atenție însă la dressing, acesta trebuie să fie cât mai light, în cazul salatelor.
4. Nuci, migdale sau semințe de dovleac crude sunt oleaginoase recomandate a fi consumate în perioada postului, însă este necesară atenția atunci când vine vorba despre cantitate, iar aceasta nu poate fi mai mare de 1-2 pumni de semințe crude/zi).
5. Orez basmati, hrișcă, ovăz sunt, și ele, extrem de apreciate în post, însă consumate cu moderație (100 – 150 g/zi).
Există anumite greșeli în combinarea alimentelor și a mâncărurilor de post care atrag după sine un exces ponderal, însă nutriționistul Wasim Nazer a explicat cum putem evita acest lucru. Nutriționistul Wasim Nazer a oferit trei exemple de meniuri de post care nu îngrașă
„Este destul de dificil să ai o alimentație sănătoasă pe perioada postului dacă te gândești să optezi pentru produsele existente în supermarketuri. Doar gătind acasă, simplu, dietetic și sănătos poți deține controlul la ceea ce se află în farfuria ta. De asemenea, chiar și atunci când ținem post este important să nu uităm regulile de bază ale nutriției sănătoase. Este important să evităm pe cât posibil combinațiile nesănătoase, produsele care «copiază» produsele «de dulce», dar și pe cele care au adaosuri de zahăr sau E-uri”, a explicat specialistul în nutriție Wasim Nazer.
1. Mic dejun – salată cu mix de fructe
Prânz – chiftele din legume (pot fi din roșii și verdețuri sau broccoli, ciuperci, conopida, cartofi sau tofu)
Cină – paste vegane din dovlecei tăiați în spirală cu sos de roșii și roșii cherry
2. Mic dejun – salată de vinete și pâine rumenita cu ceai negru
Prânz – salată de mazăre cu ceapa galbenă, usturoi, morcov și ardei gras roșu
Cină – salată de ciuperci cu frunze de salată, usturoi, roșii cherry și ardei gras roșu
3. Mic dejun – bruschețe rumenite cu humus din măsline negre
Prânz – orez brun cu frunze de salată, roșii cherry și tofu afumat
Cină – salată de ardei gras copt în oțet cu tot felul de mirodenii și verdețuri