De ce unii oameni transpiră mai mult și au un miros mai puternic

  • Publicat:
De ce unii oameni transpiră mai mult și au un miros mai puternic

Transpirația excesivă poate fi deranjantă și poate semnala o problema mai serioasă de sănătate. Un studiu recent al Universității din York a descoperit că stafilococii, un tip de bacterii comune, sunt principalii responsabili pentru transpirația abundentă și urât mirositoare.

Hiperhidroza, transpirația abundentă și urât mirositoare

Amestecul cu bacteriile de pe piele duce la apariția mirosului corporal, avertizează Gavin thomas, biolog.

„Am descoperit că un număr mic dintre aceste bacterii a fost în măsură să producă o substanță chimică mirositoare (numită 3M3SH) dintr-o moleculă inodoră secretată de glandele de la subraț”, spune biologul și coautor al studiului publicat în revista eLife.

Potrivit specialistului, motivul pentru care unii oameni miros mai urât decât alții este legat de microbiomul axilei, comunitatea de microbi de pe pielea subrațurilor. Persoanele cu un microbiom axilar bogat în stafilococi care posedă proteină specială vor transpira mai urât.

Unele persoane transpiră mai mult decât altele fără un motiv aparent. Există câțiva factori care pot declanșa transpirația excesivă și aceștia includ:

  • ereditatea
  • unele alimente și băuturi
  • anumite medicamente/produse medicamentoase
  • menopauza
  • hipoglicemia
  • TBC
  • hipertiroidismul

Când ajungem la medic?

Se recomandă consultarea medicului la apariția unie transpirații mai abundente decât de obicei sau dacă această apare noaptea îndeosebi, fără motiv.

Este recomandat ca persoană în cauza să consulte medicul și dacă observă o modificare a mirosului transpirației – poate fi un semn al unor condiții medicale. Un miros ca de fructe, spre pildă, poate fi un semn de diabet, iar cel de amoniac poate indică afecțiuni hepatice sau renale

Citește și: Transpiraţia excesivă poate ascunde afecţiuni grave. Cauze şi tratament pentru hiperhidroză

Bacteriile vinovate din spatele transpirației urât mirositoare

Deși mirosurile corporale neplăcute sunt considerate un subiect tabu astăzi, unii cercetători cred că acestea ar putea juca un rol în atracția sexuală și selecția partenerului. Mirosul ar putea fi un „semnal” – un fel de feromon – care ne ajută să identificăm parteneri compatibili, notează specialiștii.

Citește și: Ce trebuie să știi despre tratamentul cu toxină botulinică pentru hiperhidroză (transpirație excesivă)

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult