Postul religios, deși poate să reprezinte o perioadă benefică pentru organism, este pentru mulți oameni o perioadă în care mănâncă nesănătos. În general, o dietă de post poate să conțină multe kcalorii provenite din grăsimi și carbohidrați, foarte puține proteine și lipsuri mari de vitamine și minerale.
Deși postul Paștelui este într-o perioadă în care piețele sunt pline de verdețuri și legume de sezon, cartoful, pâinea, orezul, margarina, înlocuitoarele vegetale pline de chimicale și dulciurile de post se asociază mai ușor cu postul decât salata de vară. Poate pentru că ne-am propus să ținem post, dar vrem să fim siguri că ne săturăm?
Venim cu o alternativă de la Dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice care oferă consultații de nutriție. O dietă de post pentru o zi, de 1.200 kcalorii (deci potrivită unei doamnei aflată la dietă) echilibrată nutrițional și pe macronutrienți (proteine, carbohidrați, grăsimi) cât și pe micronutrienți. În afară de vitamina D pentru care realizăm în clinică protocoale de suplimentare, restul vitaminelor și mineralelor sunt asigurate prin mesele propuse de noi, lucru care nu este deloc ușor în 1.200 kcalorii.
Mic dejun: cereale fitness cu lapte de migdale și fructe de sezon
Gustare:
Prânz: supă cremă de linte cu salată mare cu tofu
Salată mare cu tofu:
Supă cremă de linte- 200g
Gustare:
Cină: Hummus cu salată tabouleh
Meniul conține aproximativ 1.200 kcalorii, 16,37 % proteine, 49,56% glucide, 37,78% grăsimi (doar 3,76% grăsimi saturate, cele mai multe grăsimi provenind din nuci, ulei de măsline și semințele din pâine). Meniul prezintă carențe de vitamina D care nu poate să fie asigurată integral prin alimentație.