Dietă de post de o zi, 1.200 kcalorii, echilibrată nutrițional de la medicul nutriționist Dr. Alexandru Popa

În general, o dietă de post poate să conțină multe kcalorii provenite din grăsimi și carbohidrați, foarte puține proteine și lipsuri mari de vitamine și minerale.
Dietă de post de o zi, 1.200 kcalorii, echilibrată nutrițional de la medicul nutriționist Dr. Alexandru Popa
Dietă de post de o zi, 1.200 kcalorii, echilibrată nutrițional de la medicul nutriționist Dr. Alexandru Popa

Postul religios, deși poate reprezinte o perioadă benefică pentru organism, este pentru mulți oameni o perioadă în care mănâncă nesănătos. În general, o dietă de post poate conțină multe kcalorii provenite din grăsimi și carbohidrați, foarte puține proteine și lipsuri mari de vitamine și minerale.

Deși postul Paștelui este într-o perioadă în care piețele sunt pline de verdețuri și legume de sezon, cartoful, pâinea, orezul, margarina, înlocuitoarele vegetale pline de chimicale și dulciurile de post se asociază mai ușor cu postul decât salata de vară. Poate pentru ne-am propus ținem post, dar vrem fim siguri ne săturăm?

Venim cu o alternativă de la Dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice care oferă consultații de nutriție. O dietă de post pentru o zi, de 1.200 kcalorii (deci potrivită unei doamnei aflată la dietă) echilibrată nutrițional și pe macronutrienți (proteine, carbohidrați, grăsimi) cât și pe micronutrienți. În afară de vitamina D pentru care realizăm în clinică protocoale de suplimentare, restul vitaminelor și mineralelor sunt asigurate prin mesele propuse de noi, lucru care nu este deloc ușor în 1.200 kcalorii.

Dietă de post, pentru o zi

Mic dejun: cereale fitness cu lapte de migdale și fructe de sezon

  • 40g cereale fitness
  • 20g nuci
  • 30g zmeură
  • 40g afine
  • 200ml lapte de migdale neîndulcit

Gustare:

  • 150g căpșuni

Prânz: supă cremă de linte cu salată mare cu tofu

Salată mare cu tofu:

  • 50g ceapă
  • 200g salată verde
  • 100g roșii
  • 100g castraveți
  • 10g ulei de măsline
  • 50g tofu în saramură

Supă cremă de linte- 200g

Gustare:

  • caise deshidratate, 20 g

Cină: Hummus cu salată tabouleh

  • 40g pâine cu semințe
  • 50g hummus
  • 200g salată tabouleh

Meniul conține aproximativ 1.200 kcalorii, 16,37 % proteine, 49,56% glucide, 37,78% grăsimi (doar 3,76% grăsimi saturate, cele mai multe grăsimi provenind din nuci, ulei de măsline și semințele din pâine). Meniul prezintă carențe de vitamina D care nu poate fie asigurată integral prin alimentație.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Alexandru Popa - Medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice
Dr. Alexandru Popa este medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul Clinicii Smart Nutrition. Ambițios și totodată empatic, dr. Alexandru Popa găsește soluții pentru toate programele sau problemele zilnice ale pacienților, cât și pentru toate preferințele culinare.  Educație ...
citește mai mult