AȘA NU și AȘA DA de post. 2 meniuri de post analizate de Dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice

Dr. Mihaela Posea, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, prezintă două meniuri de post de tipul „așa da” și „așa nu”.
AȘA NU și AȘA DA de post. 2 meniuri de post analizate de Dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice
AȘA NU și AȘA DA de post. 2 meniuri de post analizate de Dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice

Alimentația tradițională de post pare pornească, în realitate, mai puțin de la conceptele religioase și mai mult de la obiectivul de a ne sătura. Atât preparatele legate de post în mintea românilor – halva, fasole, cartofi, zacuscă, pâine, dulceață, cât și opțiunile vegetale de margarine, patiserii și pate-uri sunt bogate în carbohidrați și grăsimi și sărace în vitamine și minerale. Ele ar trebui servite alături de multe legume.

În consultațiile noastre de nutriție însă nu pornim de la aceste preparate ca bază a planurilor alimentare de post. În schimb pornim de la o alimentație sănătoasă și variată și avem grija înlocuim sursele animale de proteine cu sursele vegetale. Dr. Mihaela Posea este medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice și doctor în medicină cu o experiență bogata în nutriție și analizează două abordări ale meselor de post pentru o zi, ca exemple pentru “AȘA NU” șiAșa DA”.

Meniuri de post “AȘA NU”, 4.100 kcalorii

Mic dejun: Pâine cu margarină și dulceață, halva și ceai

  • 60g halva
  • 40g margarină
  • 40g dulceață
  • 100g pâine albă
  • 250ml ceai

Prânz: fasole bătută cu murături

  • 300g fasole bătută
  • 100g pâine albă
  • 100g castraveți murați

Gustare:

  • 80g covrig cu semințe
  • 60g Rahat

Cină: cartofi prăjiți și orez cu legume

  • 300g cartofi prăjiți
  • 250g orez cu legume (produs congelat)

Meniul conține aproximativ 4.100 kcalorii, 8% proteine, 56% glucide, 36% grăsimi. Meniul prezintă carențe de vitamina D, vitamina A, vitamina E, vitamina C, vitamina B12.

Meniuri de post “AȘA DA”, 1.400 kcalorii

Mic dejun: avocado cu legume și lipie

  • 70g avocado
  • 100g ardei roșu
  • 100g roșii
  • 100g castravete
  • 150g ciuperci
  • 50g lipie

Gustare:

  • 100g zmeură

Prânz: salată cu năut și legume

  • 150g castravete
  • 100g roșii
  • 40g pătrunjel
  • 100g năut din conservă
  • 30ml suc de lămâie
  • 40g lipie libaneză
  • 30g semințe floarea soarelui
  • 30g tofu în saramură
  • 20g semințe de dovleac
  • 60g fasole albă boabe din conservă fără zahăr

Cină: orez cu legume, salată de varză

  • 30g mazăre
  • 50g morcov
  • 100g orez alb
  • 50g păstârnac
  • 20g pătrunjel

Salată:

  • 200g varză
  • 5g ulei de măsline
  • 2g piper

Meniul conține aproximativ 1.400 kcalorii, 16% proteine, 51% glucide, 33% grăsimi. Meniul prezintă carențe de vitamina D care nu poate fie asigurată integral prin alimentație, dar și carențe de vitamina B12.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Mihaela Posea - Medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice
Dr. Mihaela Posea este medic specialist în Diabet zaharat, Nutriție și Boli Metabolice și Doctor în Domeniul Medicină la Clinica Smart Nutrition. Pe lângă faptul că iubește să discute cu pacienții, dr. Posea este dedicată în permanență perfecționării, participând constant la stagii ...
citește mai mult