Multiple afecțiuni precum alergiile, uneie tulburări renale sau tiroidine pot provoca ochi umflați dimineața. Cu toate acestea, umflăturile de sub ochi reprezintă, în general, un răspuns natural al organismului la o alimentație bogată în sare.
Când consumăm o cantitate mare de sare, organismul poate reține mai multă apă pentru a menține un echilibru adecvat al concentrațiilor de sodiu în celule și în sânge. Și de cele mai multe ori, retenția de apă este mai pronunțată dimineața, imediat după trezire.
Alergenii precum alimentele, medicamentele, înțepăturile de insecte sau substanțele chimice pot declanșa o reacție alergică ce duce la eliberarea histaminei și a altor substanțe chimice inflamatorii. Aceste substanțe pot determina umflarea rapidă a țesutului pielii, în special la nivelul feței.
Citește și: Ochi umflați din cauza alergiilor: cum să previi și să tratezi
După o noapte lungă în care ai consumă alcool te poți trezi lesne cu față umflată. Asta pentru că alcoolul are proprietăți diuretice, ceea ce înseamnă că poate stimula rinichii să producă o cantitate mai mare de urină și să provoacă deshidratare și retenție de apă.
Nivelul crescut de progesteron de dinaintea menstruației poate influența activitatea rinichilor și a sistemului circulator, ceea ce poate duce la acumularea de lichide în țesuturi, inclusiv în zona feței și a ochilor.
Tiroida Hashimoto poate cauza inflamația ochilor care poate varia de la ușoară la severă și poate afecta vederea.
„Aproape o treime dintre pacienții cu tiroidă Hashimoto sunt afectați de manifestări oculare, cum ar fi ochii bulbucați, presiune sau durere la nivelul ochilor, sensibilitate la lumină, ochi înroșiți sau vedere dublă.“ Prof. Univ. Dr. Anton Luger, Medic endocrinolog.
Disfuncțiile renale pot afecta echilibrul normal de fluide și electroliți din organism, ceea ce poate duce la acumularea excesivă de lichide în țesuturi, inclusiv în zona feței. Edemul poate avea mai multe cauze asociate cu funcționarea insuficientă a rinichilor, dintre care amintim:
FOTO: Shutterstock