Coca Cola este una dintre cele mai căutate și apreciate băuturi răcoritoare din întreaga lume. Variantele care se doresc a fi mai sănătoase, Coca Cola Light și Coca Cola Zero au atras atenția consumatorilor de băuturi carbogazoase. Datorită marketing-ului, cele două variante de băuturi lansate de Coca Cola au captat rapid atenția întregului mapamod și au devenit rapid preferatele adepților acestui tip de băutură.
Totuși, cât de sănătoase sunt variantele sănătoase propuse de Coca Cola? Un dietetician a analizat ingredientele celor două băuturi Coca Cola, iar rezultatele sunt dezamăgitoare pentru cei care sperau că vor consuma băuturi cu etichetă curată.
„Ambele conțin aspartam, cofeină, arome naturale și coloranți caramel, etc.”, a început Abbey Sharp, dietetician, postarea ei pe TikTok.
„Diferența cheie este că Diet Coke este îndulcit exclusiv cu aspartam, în timp ce Coke Zero conține și un îndulcitor numit potasiu acesulfam sau Ace-K”, a continuat Sharp. „În timp ce comunitatea de wellness le va numi pe ambele îndulcitori otravă completă, realitatea este că sunt aprobate de FDA și au fost considerate sigure.” a continuat medicul.
Numit și Nutrasweet, Equal sau Sugar Twin, aspartamul este de până la 200 de ori mai dulce decât zahărul. Astfel, anul trecut, Organizația de Cercetare a Cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății a menționat că aspartamul este posibil cancerigen și a solicitat cercetări mai profunde privind factorii de risc provocați de ingerarea acestuia.
Cu toate acestea, Administrația pentru Alimente și Medicamente a declarat că nu este de acord cu aformațiile făcute despre pericolul ascuns din aspartam.
Un alt ingredient conținut de băuturile Coca Cola Light și Coca Cola Zero este potasiul acesulfam, cunoscut și sub numele de Sunett sau Sweet One. Acesta este de 200 de ori mai dulce ca zahărul alb.
FDA menționează că potasiul acesulfam este un aditiv alimentar, analizând peste 90 de stiudii de caz privind asocierea acestuia cu cancerul.
Un studiu francez efectuat în anul 2022 a arătat că aspartamul se asociază cu un risc crescut de accident vascular cerebral, iar potasiul acesulfam cu un risc mai mare de boală coronariană.
„În general, nu sunt îngrijorată de niciunul dintre acești îndulcitori, deși prefer să nu îmi asum riscul, în special în timpul sarcinii, cu potasiul acesulfam pentru că s-a demonstrat că trece prin placenta.”, a mai spus medicul dietetician.
Diferența majoră sintre Coca Cola Zero și Coca Cola Light este dată de conținutul de cafeină. Astfel, prima variantă a băuturii carbogazoase conține 46 de miligrame de cafeină, în timp ce Coca Cola Zero are 34 de miligrame.
„Sincer, băuturile răcoritoare dietetice nu sunt alimente sănătoase. Ele ar trebui tratate la fel ca și băuturile răcoritoare obișnuite. Nu adaugă cu adevărat nimic la dieta ta decât poate un pic de plăcere și un impuls de energie. Dietetică, zero, obișnuită, oricare ar fi, dacă vrei să bei băuturi răcoritoare, alege pe cea pe care o preferi cel mai mult și bucură-te cu măsură.” a mai menționat Abbey Sharp.
Dieteticianul a avertizat faptul că îndulcitorii artificiali pot face ca organismul să își dorească și mai mult dulce, activând zona ce ține de nevoia de zahăr a creierului.
„Aspartamul și potasiul acesulfam nu cresc nivelurile de glucoză din sânge. Cu toate acestea, dulceața îndulcitorilor artificiali ar putea declanșa faza cefalică în eliberarea insulinei și ar putea cauza o creștere a nivelurilor de insulină în corp în timp.” a explicat mediciul dietetician Jenny Beth Kroplin.
Surse:
https://nypost.com/2024/04/14/lifestyle/diet-coke-or-coke-zero-dietitian-reveals-healthiest-option/
https://www.health.harvard.edu/heart-health/sugar-substitutes-new-cardiovascular-concerns
https://parade.com/health/coke-zero-vs-diet-coke
Sursă foto: Fotazdymak / Shutterstock