Zile libere dedicate sănătății mintale. De ce avem nevoie de ele?

Sănătatea mintală este un domeniu despre care se vorbește tot mai mult. Ce înseamnă să îți iei o zi liberă dedicată sănătății libere?
  • Publicat:
Zile libere dedicate sănătății mintale. De ce avem nevoie de ele?

82% dintre angajații generației Z doresc zile libere de la serviciu pentru a combate epuizarea. Iată cum să-ți iei o zi liberă pentru a te odihni, a reîncărca și a reflecta asupra sănătății tale mentale.

Potrivit Raportului Gallup, stresul angajaților rămâne la un nivel record după pandemie, 44% dintre angajați raportând că au experimentat mult stres într-o anumită perioadă specifică.

Oamenii caută noi modalități de a combate presiunea și stresul zilnic cu care se confruntă în zilele de muncă. De fapt, conform unui sondaj TalentLMS și BambooHR din 2022, 82% dintre angajații generației Z își doresc zile libere pentru sănătatea mintală – iar epuizarea și lipsa echilibrului dintre viața profesională și cea privată este un motiv cheie pentru care aceștia ar putea renunța la locul de muncă.

Să îți dorești să iei o pauză pentru a te concentra asupra sănătății tale mintale și efectiv să faci acest lucru sunt două lucruri diferite.

De ce sunt importante zilele libere de sănătate mintală?

Când lucrezi fără pauze, ești ocupat, dar nu neapărat productiv.

„Este important să avem momente de odihnă, reflectare și reîncărcare. Este o greșeală să credem că mai multe ore lucrate înseamnă mai multă productivitate”, spune Leah Weiss, Ph.D., autoarea cărții „Cum lucrăm” și lector la Stanford Graduate School of Business.

Tara O’Sullivan, director de creație la PepTalk, spune că timpul liver este pentru somn.

„Somnul este atunci când totul se repară singur și permite corpului să se refacă. Trebuie să permiteți procesului de gândire să facă același lucru”, spune ea.

5 moduri prin care poți să îți organizezi o zi dedicată sănătății mintale

Cerințele și obligațiile profesionale vor fi mereu acolo. Dar, cu planificarea corectă, îți poți găsi timp pentru a avea o zi dedicată sănătății tale mintale. Iată cum!

  • Fă-ți un calendar. La job-ul tău ai perioade în care ești mai liber și perioade mai aglomerate? Alegeți o zi în care ai mai puține task-uri de îndeplinit.
  • Ia-ți un angajament. Dacă crezi că vei fi tentat să-ți anulezi ziua liberă și să reîncepi munca, planificați ceva la care nu vei dori să renunți. Ia-ți bilete la un concert sau o piesă de teatru, mergi într-un loc în care îți doreai de mult să ajungi.
  • Setează limite clare pentru colegii de birou. Vorbește cu colegii tăi și întreabă-i de ce anume au nevoie în perioada în care vei lipsi. Rezolvă-ți task-urile înainte de ziua ta liberă, pentru a nu fi derajat cu chestiunile profesionale.
  • Asigură-te că mesajul tău a fost înțeles. Oferă adrese de e-mail și numere de telefon ale colegilor pe care oamenii îi pot contacta în timp ce lipsești de la birou.

Chris Dyer, autorul cărții „Puterea culturii companiei”, recomandă să le ceri oamenilor să retrimită mesajele și e-mailurile după ziua în care te reîntorci la birou și să ștergi toate mesajele primite în timp ce ai fost plecat.

„Toți credem că suntem indispensabili, dar niciunul dintre noi nu este. Dacă mâine ai fi lovit de un camion, șeful tău ar găsi o soluție”, spune Nelson.

Beneficiile zilelor de sănătate mintală

Unele dintre beneficile unei zile libere pentru sănătatea mintală includ:

  • Te ajută să îți recapeți energia și să îți îmbunătățești productivitatea
  • Îmbunătățește starea de spirit
  • Te ajută să te simți mai rezistent și mai capabil să faci față provocărilor
  • Reducerea probabilității de a avea o criză de sănătate mintală în viitor
  • Te simti mai bine fizic

Așadar, nu subestima importanța și beneficiile unei zile dedicate sănătății mintale. Este o investiție în bunăstarea și productivitatea ta pe termen lung.

Sursă foto: fizkes / Shutterstock

Surse:

https://www.today.com/health/mind-body/how-to-take-a-mental-health-day-rcna98444

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult