Discut mult în cadrul consultațiilor de nutriție cu o parte dintre pacienții mei despre meniuri de post. Pentru o parte dintre pacienți este vorba de adaptarea unui program de scădere în greutate la postul religios, alții doresc doar să învețe să mănânce de post într-un mod sănătos. Mulți dintre pacienții mei înțeleg că să ții post nu presupune să mănânci obligatoriu pâine cu dulceață și produse de patiserie de post, dar cu toate acestea nu reușesc să își organizeze mesele și ajung să le fie foame și să apeleze la primul lucru de post pe care îl găsesc.
Am pregătit astăzi câteva sfaturi bazate pe discuțiile pe care le am în cadrul consultațiilor de nutriție:
Nu încerca să reduci numărul de calorii în perioada de post! Este foarte posibil să ți se facă repede foame și să iți scadă rata metabolică.
Deficitul de proteine este una din cele mai mari probleme din perioada postului. Asigura-te că iei suficiente proteine vegetale din boabe (mazăre / năut / linte / fasole etc.), semințe (de in / dovleac / Floarea-Soarelui etc.), fructe oleaginoase (nuci / migdale / caju / alune etc.) și produse din soia (soia texturat / tofu etc.).
Anumite produse speciale pentru post nu sunt sănătoase, în ciuda reclamei. Citește cu foarte mare atenție etichetele și vei observa că foarte multe “mezeluri vegane” sau “brânzeturi vegane” sunt de fapt pline de grăsimi saturate sau trans, carbohidrați rapizi și / sau foarte mulți aditivi și conservanți nesănătoși.
Consumă legume la fiecare masă! Avem o abundență de legume proaspete în această perioadă. Alege pe cât se poate legume de sezon.
Dulciurile vegane pot fi o opțiune mai sănătoasă, însă ai grija că sunt și ele foarte calorice. Consumate cu moderație, te vor ajuta să iți stăpânești pofta de dulce și vor aduce un aport nutritiv, însă în exces îți pot aduce câteva kilograme în plus.
Evită orice produs prăjit (ex: falafel prăjit în ulei) și orice aliment care conține margarină sau margarină simplă. Acestea abundă în grăsimi trans care sunt puternic aterogene și cancerigene.
Mănâncă variat, întrucât deși poate părea dificil, există o grămadă de alimente de post. Măsline, avocado, fructe oleaginoase (nuci / caju / migdale / alune crude etc), semințe (în, dovleac, Floarea-Soarelui etc), lapte vegetal (de ovăz / migdale / orez etc), cereale integrale (fulgi de ovăz / orz / secara / porumb etc), cartofi, orez, cous-cous, quinoa, hrișcă, fructele și legumele te vor ajuta să îți alcătuiești un meniu variat de post.
Fii activ, întrucât mâncarea de post este mai săracă în proteine. Astfel, pentru a nu pierde masa musculara, este nevoie să fii cât poți de activ.
Fie că alegem să ținem postul Paștelui din credință sau din dorință de a oferi organismului o perioada de alimentație sănătoasă, sau ambele, tine minte că a manca până la refuz pâine, dulciuri de post, halva, cartofi, orez la fiecare masa nu îndeplinește niciunul dintre obiective.
Foto: shutterstock