Înainte de toate, ar trebui să știi că tulburările de alimentație sunt boli care pot apărea în orice momentul al vieții, ele fiind puternic determinate de stilul nostru de viață și de atenția pe care o acordăm alimentației.
Comportamentele nesănătoase care vizează nutriția apar că urmare a unor preocupări excesive pentru aspect/siluetă și greutatea corporală, printr-o stimă de sine scăzută, ajungând la privarea organismului de o nutriție echilibrată.
Persoanele care suferă de tulburări de alimentație folosesc mâncarea că pretext compensatoriu pentru emoțiile și sentimentele negative sau factorii de stres negestionați adecvat. Prin acest comportament încearcă să-și recapete controlul asupra vieții, rezultatul fiind periclitarea calității vieții și a sănătății lor fizice și emoționale.
Citește și: Relația dintre alimentație și tulburările psihice
Iată ce trebuie să știi despre tulburările de alimentație:
Fie că ne raportăm la bărbați sau femeie, adolescenți sau adulți, tulburările alimentare pot apărea în orice moment al vieții, în orice context. E absolut esențial de reținut faptul că pe lângă o tulburare alimentară, precum anorexia sau bulimia, se mai pot declanșa și alte tulburări conexe. De pildă, anxietatea sau depresia.
Citește și: Efectele psihologice ale tulburărilor alimentare
Există o percepție eronată conform căreia pacienții cu tulburări de alimentație ar trebui să arate într-un anumit fel, fie foarte slabi, fie supraponderali. Adevărul este că, de cele mai multe ori, persoanele suferinde par sănătoase tun. În plus, o persoană cu o astfel de tulburare nu poate recunoaște inițial simptomele, de aceea este atât de important să se ajungă la controalele periodice la medic.
Un pacient care a încercat până acum să își schimbe obiceiurile alimentare știe că nu este ușor și că e un proces care necesită timp, răbdare și informare.
Tulburările de alimentație ar trebui tratate că oricare altă problemă de sănătate, fără să existe sentimente de judecată sau vinovăție către o persoană care are astfel de tulburări.
FOTO: Shutterstock | SURSA: HealthLine