(P) Histeroscopia în lupta împotriva hiperplaziei endometriale: Ce trebuie să știe femeile?

În ziua de azi, este foarte important pentru femei să știe ce este histerescopia, mai ales că ea ajută și în vizualizarea polipilor, a tratamentului lor și nu numai.
  • Publicat:
(P) Histeroscopia în lupta împotriva hiperplaziei endometriale: Ce trebuie să știe femeile?
(P) Histeroscopia în lupta împotriva hiperplaziei endometriale: Ce trebuie să știe femeile?

Este important ca femeile să fie conștiente de anumite probleme de sănătate ce pot să apară și să efectueze controale regulate la medic pentru a le preveni sau gestiona mai ușor. Acestea includ: obezitatea, hipertensiunea arterială, bolile hepatice cronice, diabetul zaharat tip 2, infertilitatea, anovulația cronică, hiperplazia endometrială, sindromul de ovar polichistic, menopauza târzie, tumorile ovariene sau uterine și altele.

Adoptarea unui stil de viață sănătos, inclusiv alimentația echilibrată, evitarea stresului și exercițiile fizice regulate, ajută în menținerea unei stări de echilibru în ceea ce privește sănătatea și starea de bine.

Histeroscopia în managementul hiperplaziei endometriale la femei

Hiperplazia endometrială este o afecțiune în care endometrul se îngroașă excesiv. Conform OMS, aceasta poate fi clasificată în două forme (cu celule tipice sau atipice). În cazul în care, pentru forma de hiperplazie cu celule atipice nu se intervine la timp, ea poate deveni o leziunie  ce este precursoare a cancerului endometrial.

Hiperplazia endometrială este o tulburare ginecologică comună și este adesea caracterizată prin sângerare uterină anormală.

Tratamentul hiperplaziei endometriale depinde de tipul și de severitatea simptomelor (ce includ sângerări uterine, cefalee, oboseală, dispnee ce sunt date de anemie,  hematurie, dureri pelvine. Din opțiunile de tratament fac parte:

  • Îndepărtarea endometrului îngroșat și analiza lui histopatologică.
  • Terapia hormonală, optimizarea statusului hormonal
  • Controale medicale după terapia hormonală, timp de 5 ani
  • Observarea clinică timp de 6 luni după tratamentul chirurgical.
(P) Histeroscopia în lupta împotriva hiperplaziei endometriale: Ce trebuie să știe femeile?
(P) Histeroscopia în lupta împotriva hiperplaziei endometriale: Ce trebuie să știe femeile?

Terapia hormonală are ca scop suprimarea endometrului și se face timp de 6 luni. Dacă tratamentul nu are efecte pe parcursul a 3 luni atunci se revizuiesc medicamentele folosite. În caz de hiperplazie atipică, este necesară consultarea unui medic oncolog ginecolog.La femeile aflate la vârsta reproductivă, optimizarea statusului hormonal poate ajuta la restabilirea ciclului menstrual.Îmbătrânirea la femei ar trebui înțeleasă ca epuizarea rezervei ovariene, care are loc de-a lungul vieții unei femei.

Epuizarea rezervei foliculare ar putea fi înțeleasă ca un mecanism ce facilitează o scădere a nivelului de estrogen din sânge. În acest caz reacționează și sistemul hipotalamo-hipofizar, iar asta duce la apariția simptomelor menopauzei.Scăderea concentrației de estrogen nu are loc brusc și nici simultan. Acest deficit de estrogen se manifestă în perioada de perimenopauză, apare un deficit al fazei luteale a ciclului.

Unele semne ale perimenopauzei sunt sângerările neregulate, rare, ușoare sau abundente. Uneori apar bufeuri, uscăciune vaginală, schimbări de dispoziție, anxietate și depresie, dar și probleme cu somnul.Cum poate histeroscopia oferi claritate și tratament?Histeroscopia este un procedeu minim invaziv, nu necesită spitalizare prelungită. Histeroscopul este un tub subțire prevăzut cu o cameră video la capăt, care este introdus prin vagin și cervix în cavitatea uterină. Un avantaj mare este că oferă o imagine clară a uterului, ajută la diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor. Prin histeroscopie, medicul examinează interiorul uterului, asta îl ajută să pună un diagnostic precis și apoi să stabilească un plan de tratament adecvat.

Un studiu din 2019 prezintă rolul histeroscopiei  în diagnosticul hiperplaziei endometriale, în prevenirea cancerului endometrial. Studiul s-a realizat pe 1.354 de cazuri și a demonstrat faptul că leziunile de hiperplazie endometrială pot fi diagnosticate cu acuratețe prin histeroscopie. În ziua de azi, este foarte important pentru femei să știe ce este histerescopia, mai ales că ea ajută și în vizualizarea polipilor, a tratamentului lor și nu numai. Polipii pot fi depistați și prin examen local cu valve, ecografie transvaginală, în funcție de localizarea lor.

Examenul histeroscopic este utilizat și pentru identificarea diferitelor afecțiuni ale uterului, ca de exemplu: polipi uterini (creșteri anormale ale mucoasei uterine), malformații uterine (anomalii în dezvoltarea uterului), adenomioza, sângerări uterine anormale, alte patologii. Acest examen se face când apar sângerări uterine anormale, probleme de fertilitate, durere pelvină inexplicabilă, sau pentru controlul unor afecțiuni uterine (ex. polipi uterini, hiperplazie endometrială).

Urmărește CSID.ro pe Google News