Tumorile maligne pot apărea în orice parte a tractului digestiv, însă cele mai frecvente cancere digestive sunt cele de colon, rect, stomac și pancreas. Cancerele digestive apar, la fel ca orice alt tip de cancer, ca urmare a unor schimbări ale ADN-ului celulelor care formează celulele tubului digestiv. Din cauza acestor mutații, celulele se dezvoltă și se multiplică anormal.
Screeningul pentru cancerele digestive contribuie semnificativ la descoperirea timpurie a acestora și crește șansa de reușită a tratamentului și de vindecare. Din păcate, unele cancere digestive se dezvoltă insidios și sunt descoperite când sunt deja într-un stadiu avansat. Manifestările, atunci când apar, pot fi specifice și altor afecțiuni. Cancerul de stomac se manifestă prin dificultăți de înghițire, senzație de sațietate rapidă, balonare, dureri de stomac, arsuri gastrice. Simptomele cancerului de colon includ tulburări de tranzit intestinal, dureri abdominale difuze, scădere în greutate, oboseală, rectoragie. Cancerul de pancreas, în schimb are ca semn caracteristic icterul instalat gradual, fără durere sau febră.
Este important ca persoanele cu astfel de manifestări să se adreseze cât mai repede medicului. După anamneză și examenul fizic, medicul recomandă investigații suplimentare, în funcție de semnele și simptomele fiecărui pacient. Pentru cancerul gastric, de exemplu, medicul poate indica hemoleucogramă completă, endoscopie digestivă superioară, radiografie cu bariu, tomografie computerizată și biopsie. În cazul cancerului colorectal, endoscopia digestivă inferioară, numită și colonoscopie, este considerată standardul de aur în diagnosticarea timpurie a bolii. De asemenea, se efectuează teste de sânge, pentru descoperirea unor modificări specifice afecțiunii maligne. Medicii diagnostichează cancerul de pancreas prin intermediul investigațiilor imagistice (ecografie abdominală, scanare CT, examen RMN abdominal, ecoendoscopie) și colangiopancreatografiei endoscopice retrograde. În funcție de rezultate, medicul alege metodele de tratament potrivite, care pot include proceduri oncologice și de medicină nucleară, intervenții chirurgicale și radioterapie.
La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții oncologici beneficiază de un management integrat al cancerului, la standarde internaționale. Centrul pune la dispoziția pacienților o gamă variată de investigații medicale, atât pentru screening, cât și pentru diagnostic, pentru toate cancerele digestive, dar și toate tipurile de tratament oncologic. Înainte de a alege tratamentul pentru cancer, fiecare pacient este analizat de o comisie multidisciplinară, numită Tumor Board, formată din medici de diferite specialități, în funcție de caz, foarte bine pregătiți și cu o vastă experiență. Atunci când este necesar tratamentul chirurgical, intervențiile sunt efectuate la Spitalul Clinic SANADOR în condiții de maximă siguranță într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii, de chirurgi experimentați și cu rezultate remarcabile. Ori de câte ori este posibil, operațiile pentru unele cancere digestive, precum cel colorectal, sunt realizate minim invaziv – laparoscopic sau robotic, cu ajutorul celui mai performant robot chirurgical disponibil la ora actuală, da Vinci Xi. După operație, pacienții primesc îngrijiri avansate în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic SANADOR, acreditată ca Secție ATI de categoria I, nivelul maxim de competență.
Pentru pacienții care au nevoie de endoscopie, SANADOR a creat Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca, dotat ultramodern. Aici sunt realizate toate tipurile de endoscopie, inclusiv ecoendoscopie, cu echipamente de ultimă generație.