Nutriționiștii de la Centrul pentru Sănătate Publică de la Universitatea din Viena au descoperit că persoanele din Marea Britanie care adăugau sare la majoritatea meselor lor aveau cu 41% mai multe șanse de a dezvolta cancer la stomac decât cele care foloseau acest produs cu moderație, notează DailyMail.
Specialiștii au descoperit că persoanele din Marea Britanie care adăugă sare în majoritatea mâncărurilor aveau cu 41% mai multe șanse de a dezvolta cancer la stomac decât persoanele care folosesc acest produs cu moderație.
Conform recomandărilor FDA, doza zilnică maximă de sodiu ar trebui să fie de 2.300 mg, echivalentul unei lingurițe de sare. Însă mulți depășesc această limită, uneori consumând până la 3.400 mg pe zi, din cauza alimentelor procesate și a tendinței de a adăuga sare suplimentară la masă.
„Cercetarea noastră arată legătura dintre frecvența adaosului de sare și cancerul de stomac și în țările occidentale”, a declarat autorul principal Selma Kronsteiner-Gicevic, nutriționist la Universitatea din Viena.
Ar putea părea inofensiv să adaugi un mic strop pentru aromă, dar excesul constant de sare ar putea fi dăunător, spun cercetătorii.
De asemenea, s-a demonstrat că fumatul și consumul de alcool și contribuie în mod semnificativ la riscul de a dezvolta cancer de stomac, potrivit American Cancer Society.
Citește și: Excesul de sare: consecințe și motive pentru care trebuie să reduci chiar acum consumul acesteia
Până ce industria va ține cont și de sănătatea noastră, am face bine să luam singuri niște măsuri în acest sens:
– Să limităm consumul de produse industriale (mai ales mezeluri) și să consumam alimente naturale, preparate la domiciliu.
– Să nu mai ținem sarea pe masa în timp ce mâncam. Acest lucru ne influențează comportamentul fară să ne dam macar seama.
– Să nu sărăm mâncarea fară a o gusta înainte. Poate suna un pic absurd, dar foarte multa lume scapă ceva mai multa sare în mâncare tocmai pentru că nu o gusta înainte!
FOTO: Shutterstock | SURSA: DailyMail