Toată lumea simte anxietate din când în când, pentru că, să fim sinceri: între obligațiile familiale, dramele de la locul de muncă și toate celelalte lucruri pe care le gestionezi, viața este stresantă. Și într-un fel, acest stres poate fi un lucru pozitiv. „Dacă nu am avea anxietate, probabil că nu ne-am pregăti pentru o întâlnire sau un test, sau nu ne-ar păsa ce cred oamenii”, spune psihologul Andreea Cristea.
Cu toate acestea, anxietatea de zi cu zi poate trece o limită și poate deveni tipul care este atât de frecvent și intens încât îți consumă viața. Când încetează să fie utilă și începe să fie dăunătoare, atunci este momentul să ceri ajutor și să fii evaluat pentru tulburare de anxietate.
Simptomele tulburărilor de anxietate nu sunt întotdeauna ușor de observat și variază în mod semnificativ de la o persoană la alta. Unele persoane au atacuri de panică, iar altele experimentează fobii, de exemplu. Mai mult, există mai multe tipuri de tulburări de anxietate, inclusiv tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC), tulburarea de stres post-traumatic (TSPT) și tulburarea de anxietate socială, dar nu există un test specific pentru tulburările de anxietate.
Totuși, există semne de avertizare la care trebuie să fii atent. Iată câteva dintre ele:
Acest lucru poate părea mai ușor de observat la o persoană dragă cu anxietate, dar fii atent și la tine. „Probabil cea mai comună observație făcută de persoanele apropiate celor care încearcă să gestioneze o anxietate intensă este că par neliniștite, pun totul la îndoială în permanență și caută asigurări”, spune psihologul Andreea Cristea.
Nopțile neliniștite vin și pleacă la fel de repede ca zilele proaste, dar dacă te afli în pat cu ochii larg deschiși mai des decât reușești să adormi repede, ar putea însemna că ai nevoie de ajutor pentru anxietate. „Toți avem o noapte sau două când nu putem să dormim, dar dacă este o situație cronica sau îți afectează în mod real activitatea în timpul zilei, atunci ar putea fi anxietate”, spune Andreea Cristea. „Dacă îți ia mai mult de 30 de minute să adormi noaptea, în mod constant, sau te trezești și ai probleme să adormi iar, acestea sunt semne că anxietatea îți afectează somnul.”
Multe reacții corporale apar atunci când se activează răspunsul de luptă sau fugă în sistemul nervos simpatic. Mai întâi, partea creierului care caută pericole (amigdala) trimite un semnal către hipotalamus că te afli în pericol, care apoi comunică restului creierului (și corpului) că trebuie să acționezi în modul de supraviețuire. Astfel, pe măsură ce primești impulsul de energie pentru a lupta sau a fugi, sistemul tău „de odihnă și digestie” – implicat în digestia reală – se oprește, iar adrenalina și cortizolul curg în tot corpul. Acest lucru este probabil motivul pentru care vei simți unele probleme în sistemul tău digestiv dacă ești constant anxios.
Asemănător problemelor gastrointestinale, ai putea simți dureri de mușchi sau de cap dacă ești constant stresat și tensionat în legătură cu ceea ce urmează. „Acestea nu sunt întotdeauna cauzate de anxietate, dar ca și somnul prost, sunt simptome pe care tindem să le trecem cu vederea ca și cum nu ar fi o mare problemă”, spune psihologul Andreea Cristea. Somnul prost ar putea fi, de asemenea, un factor care contribuie la dureri, împreună cu tensiunea generală din tot corpul cauzată de stresul cronic.
Sursă foto: Shutterstock
CITEȘTE ȘI: Mirosul de lavandă ar putea calma anxietatea la fel de bine ca valiumul, conform studiilor