Forumul Anual pentru Economia Sănătății de la Brunel, o mișcare necesară pentru îmbunătățirea sănătății

Forumul Anual pentru Economia Sănătății de la Brunel, care a avut loc pe 14 mai, a adus împreună experți din domeniu pentru a explora ultimele tendințe din economia sănătății. 
  • Publicat:
Forumul Anual pentru Economia Sănătății de la Brunel, o mișcare necesară pentru îmbunătățirea sănătății
Forumul Anual pentru Economia Sănătății de la Brunel, o mișcare necesară pentru îmbunătățirea sănătății

Forumul Anual pentru Economia Sănătății de la Brunel, care a avut loc pe 14 mai, a adus împreună experți din domeniu pentru a explora ultimele tendințe din economia sănătății. 

În acest sector s-au investit resurse semnificative pentru a adresa publicului larg consecințele care vin la pachet cu obiceiurile nesănătoase precum fumatul, consumul excesiv de alcool, lipsa mișcării, obiceiurile alimentare nesănătoase și dependența digitală, toate acestea având un impact major pentru sănătatea fizică și mentală. 

În cadrul conferinței, specialiștii au dorit crearea unui scenariu în care fiecare individ adoptă un stil de viață sănătos, schimbări care nu ar face altceva decât să îmbunătățească starea de sănătate, cât și să reducă semnificativ costurile alocate sectorului sănătății. 

Prof. Ashley Braganza, Prof. Francesco Moscone, Prof. Catia Nicodemo, Prof. Aesun Shin, Dr. Asieh Tabaghdehi, Zafira Kastrinaki se numără printre experții prezenți în cadrul conferinței, care au scos la lumină atât situația actuală privind obiceiurile nesănătoase, pe care le regăsim la nivel global, cât și strategiile necesare care pot fi adoptate pentru optimizarea resurselor alocate sănătății. 

De la țigara clasică, la tutunul încălzit, o tranziție benefică pentru sănătate și sistemul medical 

Prof. Dr. Moscone susține că tranziția de la fumatul tradițional către tutunul încălzit ar putea ajuta Serviciul Național de Sănătate să economisească, în Marea Britanie, peste 500 milioane de lire într-un an, în timp ce în Italia, în sistemul medical s-ar economisi 700 milioane de euro. Mai mult, reducerea consumului de alcool și promovarea activității fizice ar putea îmbunătăți starea generală de sănătate. De exemplu, în Italia, dacă persoanele care obișnuiesc să consume alcool în exces ar reduce cantitatea de alcool consumată sau dacă persoanele sedentare ar începe să facă sport, în sistemul medical s-ar putea observa o îmbunătățire substanțială. 

“Produsele cu risc redus au potențialul de a reduce numărul de spitalizări, cheltuielile pentru sănătate, dar și consumul de alte resurse. Politicienii trebuie să decidă cum să investească aceste resurse. Noile studii prezentate în cadrul forumului au îmbunătățit înțelegerea noastră vizavi de costurile directe și indirecte, ceea ce duce la calcule cu o acuratețe mai mare privind economiile în sistemul de sănătate, în special în țări precum Coreea de Sud. Deși cercetarea mea a avut în vedere doar costurile directe din Anglia si Italia, cred ca ar trebui să ne focusăm si pe îmbunătățirea eficacității sistemului de sănătate”, a explicat Prof. Francesco Moscone, gazda forumului. 

Comportamentele tinerilor, un risc pentru sănătate. Taxele sunt răspunsul 

Prof. Catia Nicodemo amintește că Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC) a identificat șase comportamente aflate sub risc ale tinerilor sub 24 de ani, iar printre acestea se numără: 

Privind costurile medicale, datele din 2012 din Regatul Unit arată că principalele două probleme sociale sunt fumatul și obezitatea. Alți factori care ne pot afecta sănătatea mai sunt poluarea, produsă de autoturisme sau fabrici și „fumatul la mâna a doua”. 

O soluție pentru a combate și reduce obiceiurile care ne pun sănătatea în pericol este introducerea taxelor pentru tutun, băuturi alcoolice, pariuri sportive, alimente de tip fast-food sau cele care conțin zahăr. În felul acesta se descurajează consumul lor, se schimbă obiceiurile consumatorilor, optând pentru alternative sănătoase. De exemplu, până în 2019, peste 40 de țări au adoptat taxele pentru zahăr în ultimii 10 ani. Pentru Marea Britanie, această mișcare se traduce ca o reducere de 8% a obezității în rândul fetelor, prevenind astfel în ultimii 6 ani 5,234 cazuri de obezitate anuale. 

“Țigările clasice si țigările electronice nu sunt același lucru, motiv pentru care ar trebui sa avem o taxare bazata pe risc pentru a îndepărta utilizatorii de produsele cu un risc crescut, către produse cu un risc redus”, a menționat Prof. Catia Nicodemo. 

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult