(P) INTERVIU | Dr. Marius Sava: „Pentru mine măsurarea calității somnului e cea mai importantă funcție la un smartwatch”. HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition îți oferă un raport complet de sănătate în doar 60 de secunde

Marius Sava este medic specialist în pneumologie și somnologie și folosește smartwatch-uri HUAWEI de peste 5 ani.
  • Publicat:
(P) INTERVIU | Dr. Marius Sava: „Pentru mine măsurarea calității somnului e cea mai importantă funcție la un smartwatch”. HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition îți oferă un raport complet de sănătate în doar 60 de secunde
Marius Sava, medic specialist în pneumologie și somnologie

Smartwatch-urile au revoluționat în moduri neașteptate medicina, prin introducerea funcțiilor de monitorizare a sănătății. Utilizatorii de ceasuri inteligente au acces rapid la o mulțime de parametri, iar experții din întreaga lume sunt de acord că tehnologia devine tot mai utilă și populară. Marius Sava este medic specialist în pneumologie și somnologie și folosește smartwatch-uri HUAWEI de peste 5 ani.

În acest interviu, doctorul vorbește despre utilitatea ceasurilor inteligente în medicină și despre noul HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition. Acesta este un smartwatch premium cu un aspect inspirat de spațiul cosmic, care aduce o funcție revoluționară – Health Overview. Cu ajutorul ei utilizatorii pot obține date multiple de sănătate în doar 60 de secunde. În plus, analizează și face comparații automate cu rapoartele anterioare și oferă o perspectivă amplă asupra stării fizice, dar și a posibilelor riscuri care necesită atenția profesioniștilor.

HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition aduce și un upgrade al tehnologiei HUAWEI TruSeen 5.5+, care permite o monitorizare holistică a semnelor cardiovasculare. Cu ajutorul senzorilor performanți, ceasul redă măsurători exacte ale ritmului cardiac în timpul activităților sportive. De asemenea, nivelul de oxigen din sânge este măsurat mai rapid, iar datele în privința calității somnului sunt asigurate cu o mai mare acuratețe. O mare noutate o aduce și aplicația HUAWEI Health, care le permite utilizatorilor să acceseze datele membrilor familiei și să observe rapoartele de sănătate și activitatea fizică, să primească alerte în cazul în care sunt detectate riscuri de sănătate sau anomalii. În cazul în care membrii mai în vârstă ai familiei suferă un accident, precum o căzătură (Fall Detection), aplicația poate iniția apeluri de urgență, astfel încât aceștia să primească asistență medicală.

Doctorul Marius Sava a testat noul HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition și a fost impresionat de funcțiile avansate pe care acest smartwatch le asigură.

Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru medicină? Povestește-ne câteva detalii despre parcursul tău profesional.

Încă de mic am fost atașat de științele exacte și de oameni, iar medicina îmbină aceste două entități. Recunosc că și stabilitatea acestei meserii sau, mai bine zis vocații, m-a atras. Dragostea adevărată pentru medicină a venit undeva în anul 3, când am început să iau contact cu pacienții și  să-i înțeleg, lucru care mi-a rămas încă în obișnuință – să stau de vorba cu oamenii și să mă așez în locul lor.

Am ales să mă specializez în Pneumologie pentru că mi s-a părut că fără să respiri bine, nu poți trăi bine. Am făcut rezidențiatul în București, la Institutul de Pneumologie Marius Nasta, sub îndrumarea celui mai bun Profesor de Pneumologie din România, Miron Bogdan. Ulterior, am fost admis la studiile doctorale ale UMF Carol Davila și am început să predau studenților de anul 4. Mai apoi, am decis că e mai bine pentru mine să-mi tratez pacienții în sistemul privat, unde activez și acum.

Ce te-a determinat să te specializezi în pneumologie și somnologie?

Pneumologia este o ramură a Medicinei Interne ce obligă să înțelegi bolnavul într-un spirit integrativ. Bucuria diagnosticării și tratării unui pacient este neprețuită, în contextul în care medicina din România are o puternică aplecare clinică asupra pacientului, lăsând investigațiile ca un criteriu adiacent. Totodată, viața poate fi considerată perioada petrecută între un inspir profund, la naștere, și expir complet, la sfârșit. Ce organ se ocupă de acest act fundamental? Plămânul! Importanța pe care o are acest organ mă motivează să fiu într-o continuă creștere profesională.

De ce am ales să mă supraspecializez în somnologie? Pentru că somnul este cel mai important comportament natural pe care îl are omul. Din păcate, nu există nicio modalitate prin care poți să-l păcălești. Fie dormi bine, fie nu.

Când am ales să fac această supraspecializare nu m-am gândit că pot reda calitatea vieții unor oameni care suferă cronic din lipsa calității somnului. Vedeam oameni cărora li se oprea respirația în timpul somnului de 60 ori pe oră și, după ce am început tratamentul, dintr-o dată viața li s-a schimbat. Nu mai sunt obosiți ziua, nu mai au dureri de cap, nu mai sunt somnolenți, se pot concentra mai bine, nu mai au probleme cu potența, pentru că toate acestea pot fi influențate în mod negativ de lipsa calității somnului.

Ce anume influențează calitatea somnului? Cât de importantă este respirația în somn?

Somnul se măsoară din două perspective: calitate și cantitate, acestea neputând fi despărțite.

Ce știm? Un om, ca să trăiască fără pericolul de a se îmbolnăvi din cauza lipsei somnului, trebuie să doarmă în medie între 7 și 10 ore pe noapte. Asta înseamnă că este foarte important să știm cât dormim. Apoi, calitatea somnului înseamnă să facem 3-4 cicluri de somn în fiecare noapte, adică să avem somnul superficial la inițiere, apoi somnul profund și apoi somn REM.

În sindromul de apnee în somn, exact despre respirație este vorba. Din diverse motive, unei persoane i se oprește respirația. Când se oprește respirația, scade oxigenul în sânge și crește dioxidul de carbon, iar pentru că scade oxigenul, crește ritmul cardiac. Toate aceste lucruri se întâmplă pentru că se oprește respirația. Când se întâmplă asta, creierul nostru se trezește, adică are loc o microtrezire, lucru care este devastator a doua zi, pentru că intervine somnolența, creierul dorind să se odihnească.

Toate aceste probleme pleacă de la lipsa calității respirațiilor. Interesant este că toți parametrii pe care i-am enumerat mai sus pot fi identificați cu ajutorul unui smartwatch. În cazul în care rapoartele din aplicație arată rău, este necesară efectuarea altor investigații medicale mai complexe.

În ce măsură consideri că un smartwatch poate încuraja un stil de viață mai sănătos?

Trăim într-o perioadă în care nu mai putem nega importanța gadget-urilor. Îmi amintesc că, în urmă cu 10 ani, am făcut un studiu cu un pedometru electronic, care măsura câți pași fac pacienții cu boli pulmonare. Încă de atunci mi-am dat seama că acesta este viitorul.

Eu port smartwatch HUAWEI de peste 5 ani și mă ambiționează să fac mișcare. Acea banală notificare care îmi spune să mă ridic de la masă și să fac câțiva pași mă face să acționez. Românii sunt interesați de starea de sanatate, doar că nu știu cum să abordeze problemele pe care le au și li se pare foarte complicat să identifice unde greșesc. Asta face un smartwatch cu veleități medicale: simplifică toate aceste lucruri și le face pe înțelesul oricărui om.

Din practica ta medicală, ce funcții ale smartwatch-ului consideri că au un rol important în monitorizarea stării de sănătate? Ai întâlnit situații în care un smartwatch a avut un rol esențial în depistarea unei afecțiuni cu implicații majore asupra stării de sănătate a pacientului?

Sunt subiectiv când o să spun că funcția cea mai importantă este măsurarea calității somnului, pentru mine, ca somnolog. De fiecare dată când vine la mine un pacient cu probleme cu somnul și care poartă un smartwatch cu această funcție, primul lucru pe care îl fac este să mă uit la ce scor de somn are. Somnul are și un grad de subiectivism personal. Este posibil ca ție să ți se pară că nu dormi bine, dar de fapt somnul tău să fie calitativ. În contextul acesta, doza de obiectivism pe care o arată un ceas inteligent mă ajută foarte mult.

Un alt criteriu foarte important este nivelul de oxigen în timpul somnului. Deseori, pacienții cu sindrom de apnee în somn au saturație scăzută și ei nu știu asta. Ceasul arată! Recunosc că și eu am beneficiat de pe urma purtării ceasului. Niște bătăi rapide ale inimii îmi făceau și încă îmi fac probleme. Îmi este mult mai ușor să știu când să iau tratamentul, în funcție de digrama pe care o găsesc în aplicația smartwatch-ului.

Pacientul pe care o să-l țin minte toată viața a fost o persoană cu sindrom de apnee în somn, care ajungea cu saturația până la 74% în timpul somnului, conform măsurătorilor ceasului. În timp acela pulsul său ajungea la 140 de bătăi pe minut. Cazul a fost unul fericit. Pacientul a făcut poligrafie cardio-respiratorie și în momentul aceasta trăiește liniștit cu aparat CPAP.

Ce funcții și scoruri afișate de smartwatch sunt cele mai utile în opinia ta?

După cum am spus, calitatea somnului mă interesează foarte mult. Țintesc de fiecare dată un punctaj al somnului de peste 80 și o cantitate medie a somnului de peste 7 ore. EKG îmi fac frecvent, mai ales când am palpitații. Monitorizez zilnic media pulsului în repaus. De asemenea, pașii pe care îi fac mă interesează foarte mult și încerc să ajung la cel puțin 6000 de pași pe zi. Sunt preocupat și de timpul petrecut în picioare și timpul petrecut în șezut, deoarece sedentarismul reprezintă un pericol real. Nivelul de stres, pe care încerc să-l limitez și, nu în ultimul rând, imaginea de ansamblu, care mă orientează în ceea ce privește starea generală de sănătate.

Ce părere ți-a facut HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition după ce l-ai testat?

Recunosc că primul lucru pe care l-am observat a fost că arată foarte bine și are o eleganță aparte în ADN, cu o notă de masculinitate pregnantă. Apoi, fiind un vechi utilizator de ceasuri inteligente de la HUAWEI, nu pot decât să observ ușurința pe care o are în măsurarea parametrilor importanți și exactitatea pe care o asigură în măsurarea pulsului și efectuarea EKG-ului.

Ceea ce mă bucură foarte tare este că, din punct de vedere al somnului, măsurarea calității este asemănătoare cu ceea ce simți tu. Practic, un somn odihnitor are ca rezultat un punctaj ridicat pe ceas. Totodată, HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition arată un grafic detaliat al pulsului, cu posibilitatea de a rula pe tot parcursul zilei, să vezi momentele când ritmul a crescut sau a scăzut. Pe lângă temperatura corporală, care poate să fie foarte utilă în stările septice, îmi place foarte mult că îți dă o imagine de ansamblu asupra stării de sănătate.

Una dintre cele mai comune probleme cu care se confruntă românii este stresul. Poate un smartwatch sa te ajute sa gestionezi mai bine stresul?

Stresul nu este doar o problemă națională, este o problemă mondială cu o creștere semnificativă în ultimii 30 de ani. Din păcate, nu există o afecțiune în care stresul să nu fie factor declanșator sau agravant. Terapia în stresul cronic este complexă pentru că este un mecanism intern care declanșează totul. Însă, ca să fii conștient că ești stresat, pe lângă ceea ce simți tu, trebuie să-ți spună și cineva într-un mod obiectiv. Un smartwatch poate să facă asta, să-ți atragă atenția că ai nevoie de o schimbare în viață și poate să te mai ajute cu niște recomandări de tehnici respiratorii care chiar sunt foarte eficiente.

Cât de utilă funcția EKG pe un smartwatch? Ce demersuri consideri că ar trebui făcute ca să existe mai multă educație la nivelul pacienților cu privire la utilizarea acestor tip de funcții de monitorizare a sănătății?

V-am povestit că am momente în care inima mea bate un pic mai repede. În unul din acele momente, mi-am sunat un coleg cardiolog. Primul lucru pe care mi l-a spus a fost să-mi fac un EKG cu ceasul, dacă nu am acces la un EKG clasic. Sunt multiple aritmii, cea mai cunoscută fiind fibrilația atrială. Asta înseamnă că o parte a inimii își pierde funcția de pompă. Din fericire, fibrilația nu este întotdeauna permanentă, sunt doar crize izolate în care inima începe să bată aritmic.

Problema este că, dacă nu avem la îndemână în acel moment un dispozitiv să identifice aceasta aritmie, nu avem nici cum să recomandăm tratament, tratament care este necesar chiar și atunci când fibrilația este intermitentă. Chiar și un Holter EKG, care se poartă de obicei 24 de ore, poate să nu identifice aritmia de care suferi. Este foarte important să se vadă activitatea electrică a inimii, exact în momentul în care inima nu îți bate cum trebuie.

Care sunt afecțiunile pe care le întâlnești cel mai des în rândul pacienților tăi și cum consideri că un smartwatch ar putea contribui la prevenirea lor?

Fiind pneumolog cu supraspecializare în somnologie, cel mai adesea văd pacienți cu sindrom de apnee în somn. După cum spuneam, dacă ei folosesc un ceas inteligent, mă ajută să mă orientez în ceea ce privește diagnosticul, încă de la prima vizită. Ulterior, pacientul efectuează mai multe investigații care să confirme diagnosticul.

În latura pneumologică pură, mă ajută foarte mult analizarea nivelului de oxigen din sânge. Sunt boli pulmonare, cum este BPOC sau astmul bronșic, în care au loc agravări bruște, numite medical exacerbări, în care nivelul de oxigen scade destul de mult. În funcție de nivelul acestuia, mă orientez în ceea ce privește tratamentul și pot să identific mai ușor prognosticul și evoluția pacientului.

Urmărește CSID.ro pe Google News