Durerea de călcâi: de ce apare, ce complicații dă, cum se tratează

Orice suprasolicitare sau accidentare la mușchii gambei sau in talpa poate produce durere de călcâi.
Durerea de călcâi: de ce apare, ce complicații dă, cum se tratează
Durerea de călcâi: de ce apare, ce complicații dă, cum se tratează

Călcâiul este un os in spatele piciorului care face legătura intre talpa si gamba. Pe călcâi se prind mușchii din spatele gambei prin tendonul lui Ahile. De asemenea, călcâiul este punctul de prindere pentru fascia din talpa care menține scobitura piciorului. Orice suprasolicitare sau accidentare la mușchii gambei sau in talpa poate produce durere de călcâi. Călcâiul se afla chiar sub piele si poate fi locul in care apar bătături prin purtarea de încălțăminte neadecvata.

Durerea de călcâi este simțită dimineața la primii pași și seara după o zi activă cu muncă, mers, sport, stat in picioare. Senzația de durere poate fi datorata unei iritații a fasciei plantare (aponevrozita) în zona de prindere a acesteia pe călcâi. De asemenea, inflamația poate fi mecanică, prin frecarea încălțărilor pe pielea de deasupra călcâiului. O cauză de durere frecventă o reprezintă tendinita de inserție a tendonului lui Ahile pe călcâi cu îngroșarea acestuia și formarea de ciocuri osoase proeminente.

Factorii care predispun la apariția durerii de călcâi sunt: obezitatea, deformări ale piciorului (picior plat sau picior foarte scobit), purtarea de încălțăminte strâmtă, strânsă, rigidă, munca fizica cu solicitarea piciorului (construcții, agricultura etc.), sportivii – gimnaștii, balerinii,  sărituri (baschet, atletism, handbal) sau schimbări de direcție (tenis, badminton).

Durerea de călcâi: complicații

  • Fasceita plantara
  • Contractura mușchilor gambei
  • Tendinita tendonului lui Ahile
  • Ciocuri osoase (pinteni calcaneeni)

Diagnosticul se face prin:

  • Examinare clinica – palparea tălpii, a călcâiului si a gambei
  • Radiografii – se pot observa ciocurile calcaneene, calcifieri
  • Ecografie – se pot observa îngroșarea fasciei plantare si tendonului lui Ahile

–  se poate observa edem (inflamație) în jurul fasciei tălpii si a tendoanelor

  • RMN -se va efectua in cazuri severe in care este necesara operația.

Tratamentul

Inițial tratamentul este conservator.

  1. Modificarea încălțărilor – se recomanda încălțăminte deschisă la spate si cu talpa elastica, mulată pe picior pana la scăderea inflamației de la călcâi
  2. Evitarea încălțărilor rigide, strâmte care dau bătături la călcâi
  3. Automasajul zilnic cu crema pe spatele gambei, pe tendonul ahilean si in talpa. Masajul trebuie sa fie viguros, pentru a relaxa musculatura si a înlătura contracturile. Masajul trebuie efectuat in special seara înainte de somn
  4. Fizioterapia antiinflamatoare cu curenți, ultrasunete si laser
  5. Terapia TECAR de relaxare a musculaturii gambei si tălpii
  6. Exercițiile de kinetoterapie pentru stretching-ul gambei si tălpii

În cazuri avansate poate fi necesara injectarea la locul inflamației sau al ciocurilor osoase de antiinflamator (cortizon).

Pentru cazurile in care tratamentul conservator făcut corect timp de 2-3 luni nu da rezultate, medicul ortoped poate lua in considerare operația.

Operația necesara poate fi:

  • Secționarea parțială a unuia dintre mușchii gambei pentru a înlătura rigiditatea
  • Excizia ciocurilor osoase de la locul de prindere al tendonului lui Ahile pe călcâi
  • Secționarea parțială a fasciei plantare rigide

Recuperarea unei dureri de călcâi poate dura 3-4 luni. Cu tratament conservator, fără operație, recuperarea este completa in 90% din cazuri.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Dan Valentin Anghelescu - Medic Primar Ortopedie - Traumatologie
Sunt doctorul Dan Valentin Anghelescu, sunt medic primar Ortopedie – Traumatologie si medic specialist de Medicina Sportiva. Din anul 2019 sunt doctor in Stiinte Medicale la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila”. Pasiunea mea pentru medicina dar mai ales pentru ortopedie a ...
citește mai mult