O masă care creștea în ochiul unei femei de doi ani s-a dovedit a fi un parazit care trece uneori de la reptile la om, descrie un caz care a șocat un grup de medici specialiști.
Autorii raportului au diagnosticat o pe femeie cu o infecție numită „pentastomiază oculară”, o infecție rară a ochiului, cauzată de paraziți numiți pentastomide. În acest caz, un parazit se încorporase sub conjunctiva sau membrana exterioară clară a ochiului stâng al pacientei. Acolo, a crescut la aproximativ 0,4 inci (10 milimetri) lungime.
Tânăra de 28 de ani, din Basankusu în Congo, nu a prezentat niciun alt simptom decât masa notabilă din colțul ochiului, au raportat medicii ei. La examinare, ei au descoperit că masa se putea mișca și au îndepărtat-o chirurgical, ceea ce a scos la iveală o larvă palidă, în formă de C. Ei au trimis larvele pentru analize suplimentare, iar oamenii de știință au descoperit că aparține unei specii numite Armillifer grandis.
Citește și: ȘOCANT! Ce au descoperit medicii în burta unei femei, la un an și jumătate după ce a născut
Potrivit experților, oamenii pot contacta din neatenție A. grandis mâncând sau bând alimente/apă contaminate cu ouăle sale sau prin contact strâns cu șerpii infectați, au scris autorii raportului de caz.Oamenii sunt uneori expuși la paraziți prin consumul de carne insuficient gătită de la șerpii infectați. În acest caz, însă, femeia a declarat că nu a mâncat și nici nu s-a mânuit niciodată cu șerpi.
„Cu toate acestea, era obișnuită să mănânce carne de crocodil”, au scris medicii ei. „Niciun caz de infecție oculară cu Armillifer nu a fost raportat vreodată la persoanele care mănâncă carne de crocodil, dar crocodilii pot fi infectați cu pentastomide”. Prin urmare, există posibilitatea ca infecția să fi avut loc atunci când femeia a mâncat carne de crocodil care conținea ouă de paraziți. „Această carne ar fi putut fi contaminată și prin carnea de șarpe infectată de pe un stand de piață”, au adăugat medicii.
În rarele cazuri când ajung la oameni, paraziții invadează cel mai adesea organele interne și țesuturile din jurul lor. Aceste infecții nu cauzează frecvent simptome și, prin urmare, pot fi subestimate. Cu toate acestea, uneori, aceste infecții pot duce la perforarea organelor, reacții imune extreme și moarte.
Infecțiile oculare sunt o manifestare rară a bolii, dar sunt oarecum mai ușor de observat, deoarece pot provoca simptome de roșeață, durere și modificări ale vederii.
FOTO: Shutterstock