5 simptome ale cancerului de colon pe care ar trebui să le cunoști

  • Publicat:
5 simptome ale cancerului de colon pe care ar trebui să le cunoști

Pentru majoritatea persoanelor tinere sănătoase, cancerul nu pare a fi o amenințare serioasă. Până la urmă, vârsta mediană pentru diagnosticul acestuia este de 66 de ani.

Dar un nou studiu recent a dezvăluit că ratele cancerului colorectal (cancerul de colon și cancerul rectal) au crescut între adulții de 20 și 30 de ani. La început, cercetătorii au atribuit acest lucru creșterii screeningului, care a dus la diagnosticarea precoce, dar mai târziu au realizat că tot mai mulți tineri mureau din cauza bolii, care este a șasea cauză principală de decese cauzate de cancer la nivel mondial.

Experții nu sunt siguri ce combinație de factori de mediu, genetici și de stil de viață stau la baza creșterii cazurilor de cancer colorectal printre persoanele mai tinere, dar medicii au câteva presupuneri.

Există și o parte bună: cancerul colorectal este în mare parte prevenibil prin menținerea unui stil de viață sănătos și activ. O dietă bogată în fibre, cu o varietate de fructe, legume și cereale integrale este cheia. Cercetările arată că limitarea consumului de carne roșie și carne procesată ajută, de asemenea, precum și renunțarea la fumat și menținerea consumului de alcool la minimum.

În plus, rata de supraviețuire a cancerului de colon este de aproximativ 92% dacă este depistat în stadiile incipiente. Cancerul poate fi prevenit în timpul colonoscopiilor de screening, în care polipii precanceroși pot fi îndepărtați înainte să aibă șansa să progreseze la cancer.

Evită să devii o statistică și fii atent la aceste semne de avertizare timpurii.

Anemie

Anemia înseamnă că ai un număr scăzut de globule roșii. Tumorile care apar în cancerul de colon epuizează aprovizionarea cu globule roșii. Tumorile în creștere rapidă depășesc aprovizionarea cu sânge, creând adesea ulcere care sângerează periodic. De aceea, vei vedea adesea sânge în scaun. Anemia va cauza și slăbiciune și oboseală.

Sângerare rectală

S-ar putea să observi sânge roșu în scaun sau pur și simplu pe hârtia igienică după șters. Sau scaunul tău ar putea fi foarte închis la culoare, cauzat de sângele care a fost digerat în tractul tău gastrointestinal. Cu toate acestea, sângerarea rectală ar putea fi, de asemenea, cauzată de hemoroizi sau fisuri anale. Orice ar fi, cel mai bine este să mergi la medicul tău dacă observi sânge în toaletă.

Scădere involuntară în greutate

Tumorile pot să te facă să pierzi pofta de mâncare, dar ele îți modifică și metabolismul. Medicii nu sunt siguri exact de ce tumorile modifică substanțele chimice de metabolism din corpul tău, dar ei bănuiesc că resursele de metabolism ale corpului tău sunt adesea redirecționate pentru a lupta împotriva tumorii.

Dificultate în a merge la toaletă

Tumorile adesea cauzează blocări care vor face mai dificilă eliminarea fecalelor. Ele vor modifica, de asemenea, forma fecalelor tale, adesea făcându-le mai subțiri și în formă de creion. De asemenea, ai putea experimenta diaree. Discută cu medicul tău dacă observi aceste schimbări pentru mai mult de 4 săptămâni.

Crampe și dureri abdominale sau gaze

Dacă observi mai multe dureri de stomac, în special atunci când mergi la toaletă, ar putea fi un semn de cancer de colon.

De asemenea, ai putea experimenta mai multe gaze. Gazele crescute semnificativ care persistă câteva săptămâni sau revin în timp ar trebui să fie un semnal de alarmă care să te trimită imediat la medic.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Fructele care te scapă de constipație și reduc riscul de cancer de colon

Urmărește CSID.ro pe Google News