STUDIU: La menstruație, femeile fac mai puține greșeli și sunt mai atente la detalii

„Femeile au avut performanțe mai bune în timpul menstruației comparativ cu oricare altă fază”, se afirmă în studiu.
  • Publicat:
STUDIU: La menstruație, femeile fac mai puține greșeli și sunt mai atente la detalii
STUDIU: La menstruație, femeile fac mai puține greșeli și sunt mai atente la detalii

Femeile sunt atlete mai bune în timpul menstruației, având timpi de reacție mai rapizi și o funcție cognitivă mai bună.

„Femeile care au un ciclu menstrual regulat au avut performanțe mai bune în timpul menstruației comparativ cu oricare altă fază, cu timpi de reacție mai rapizi și mai puține erori,” se afirmă în studiu, publicat în jurnalul Neuropsychologia.

Studiul a analizat în mod specific atât jucători de fotbal de sex masculin, cât și feminin și a constatat că „performanța în sarcinile cognitive, în special pentru anticiparea temporală spațială, a fost mai bună în faza menstruală și mai proastă în faza luteală,” care este perioada chiar înainte de începerea menstruației, explică Cleveland Clinic.

„Surprinzător este că performanța participanților a fost mai bună când erau la menstruație, ceea ce contrazice ceea ce femeile, și poate societatea în general, presupun despre abilitățile lor în această perioadă a lunii,” a declarat Dr. Flaminia Ronca, autorul principal al studiului, de la Divizia de Chirurgie și Științe Intervenționale UCL și ISEH, conform The Guardian.

Pentru unul dintre teste, participanților la studiu li s-au arătat o serie de fețe zâmbitoare sau clipind, și li s-a spus să apese bara de spațiu ori de câte ori vedeau o față zâmbitoare, un test menit să măsoare abilități precum atenția, timpul de reacție și acuratețea.

Femeile aflate în timpul menstruației, au apăsat bara de spațiu la momentul greșit cu 25% mai puțin, a explicat o declarație de la University College London. Și, în ceea ce privește performanța lor chiar înainte de menstruație, Dr. Megan Lowery, un autor al studiului de la UCL Surgery and Interventional Science și ISEH, a spus: „Există multe dovezi anecdotice de la femei că s-ar putea simți stângace chiar înainte de ovulație, de exemplu, ceea ce este susținut de descoperirile noastre aici.”

De fapt, studiul a fost inspirat de jucătoare de fotbal care raportau accidentări în anumite perioade ale ciclului lor, deoarece un studiu a constatat că „riscul de accidentare a fost semnificativ crescut în faza luteală a ciclului menstrual … printre jucătoarele profesioniste de fotbal.”

Cu toate acestea, deși femeile ar putea raporta că nu se simt bine în timpul menstruației, jucătoarele de fotbal din studiu au avut performanțe mai bune în timpul menstruației.

Conform studiului, „Femeile au raportat scoruri mai scăzute ale stării de bine în timpul menstruației, unde au perceput, de asemenea, că performanța lor cognitivă a fost afectată negativ. În contrast cu aceasta, performanța în sarcinile cognitive, în special pentru anticiparea temporală spațială, a fost mai bună în faza menstruală și mai proastă în faza luteală.”

Foto: envato

Surse: 

  • https://www.sciencedirect.com/journal/neuropsychologia
  • https://my.clevelandclinic.org/health/articles/24417-luteal-phase
  • https://www.theguardian.com/society/article/2024/jun/05/women-perform-better-in-cognitive-tests-when-menstruating-study-finds
  • https://www.eurekalert.org/news-releases/1046887
  • https://journals.lww.com/acsm-msse/fulltext/2024/06000/injury_incidence,_severity,_and_type_across_the.16.aspx
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: